Krönika: Sverigebåten är en flytande ambassad för Finland

Finländarnas kärlek till sina Sverigebåtar upphör aldrig att förvåna. Under hösten har två färjor pensionerats. På Facebook berättar folk sina bästa minnen om Amorella och Rosella, precis som de vore gamla kollegor som just har dött. Kanske är det enklare att älska en färja än att säga att man gillar Sverige.

Viking Grace anländer till Åbo hamn den 15 december 2013. Ombord fanns en del av de passagerare som evakuerats efter Viking Amorellas grundstötning.
03.01.2023 10:01
Första gången jag förstod att Finlandsfärjan är hardcore var en kulen höstnatt när inredningen for och glasen klirrade i golvet. Det gick inte att stå upprätt utan att hålla i sig.
Likt sagans Odysseus hade en finsk gentleman surrat fast sig vid en pelare framme vid scenen samtidigt som han vrålade fram en innerlig karaoke. Vi var två personer i publiken, jag som hade blivit sjösjuk mitt i natten och irrat ut ur min C-hytt, samt mannens hustru.

Egentligen borde jag inte vara förvånad. En annan gång när jag och en sverigefinne i klassen hade bjudit in alla studenter från Journalisthögskolan på kryssning blev det heller inte så mycket till party.

ANDRA LÄSER