Sannfinländarna har gått om SDP – Samlingspartiet fortfarande i topp, visar Yles sista partimätning inför valet

Sannfinländarna har vind i seglen, det visar Yles sista partimätning inför valet på söndag. Samlingspartiet är ännu i topp, men skillnaden mellan dem och Sannfinländarna krymper.

Inför valdagen är läget mellan Riikka Purras Sannfinländarna, Sanna Marins SDP och Petteri Orpos Samlingsparti ytterst jämnt.
Frida Holmbergfrida.holmberg@ksfmedia.fi
30.03.2023 08:24 UPPDATERAD 30.03.2023 08:48
Det finns alla ingredienser till en riktig nagelbitare till valkväll, eftersom läget mellan de tre stora partierna nu är väldigt jämnt.
Enligt Yles färska partimätning leder Samlingspartiet knappt med 19,8 procent, men Sannfinländarna är hack i häl med 19,5 procent. Petteri Orpos parti har backat med en procent.
Sannfinländarna har gått om SDP som nu ligger trea med 18,7 procent. Statsminister Sanna Marins parti har gått back med 1,2 procentenheter.
Forskningschef Tuomo Turja på Taloustutkimus säger att vilket som helst av de tre stora kan bli valvinnare på söndag.
Enligt Taloustutkimus verkar Sanna Marins uppmaningar till finländarna om att taktikrösta ha bitit. Enligt mätningen har SDP har tagit var sjätte väljare av både Vänsterförbundet och De Gröna.

Stödet för SFP rätt så stabilt

Centerns stöd har ökat med en procentenhet sedan den senaste mätningen, medan de Gröna håller ställningarna och Vänsterförbundet tappar en aning.
I stödet för SFP har det inte skett några större förändringar sedan den senaste mätningen.
Stödet ligger nu på 4,1 procent, men man har gått back med 0,3 procentenheter.
SFP:s väljarstöd i Nyland är lite mindre än 2019, men stödet borde räcka för tre mandat enligt mätningen.

ANDRA LÄSER