Polarisering i Svenskfinland – utom när det gäller SFP

Visst är det intressant att finlandssvenska kvinnor och män ännu tydligare än tidigare har olika preferenser när det gäller politikens substansfrågor, partier och nästa regering. Det som just inte har förändrats är det starka stödet för SFP.

Det blir hård kamp mellan SFP:s kandidater i Nyland - bland annat Anders Adlercreutz, , Mikaela Nylander, Thomas Blomqvist, Otto Andersson, Anita Westerholm, och Henrik Wickström.
LedareSusanna Ginmansusanna.ginman@hbl.fi
15.03.2023 17:16 UPPDATERAD 15.03.2023 18:58
Svenska folkpartiet har ett mycket stabilt stöd bland de finlandssvenska väljarna. I den opinionsmätning (HBL 16.3) som tankesmedjan Magma har låtit göra i samarbete med Svenska Yle svarar 69 procent att de skulle rösta på SFP om valet hölls just nu.
Inget annat parti får i Magmas mätning ett stöd på över 10 procent. SDP kommer närmast med 9 procent, KD får 6 procent, Samlingspartiet 5. Sannfinländarna kammar hem 4 procent, De Gröna och VF 3. Centern får 1 procent.
Mätningen gjordes av Kantar Public i form av drygt 1 000 intervjuer på svenska från mitten av februari till och med första veckan i mars. På riksplan är mätningen representativ, men på valkretsnivå, särskilt i mindre valkretsar som Egentliga Finland blir de som har svarat få och därmed minskar tillförlitligheten.

ANDRA LÄSER