En tredjedel använder telefonen för mycket – så kan du hålla händerna ifrån den

Det första vi kollar på morgonen, det sista vi kontrollerar innan vi släcker lampan. En tredjedel känner att de använder telefonen för mycket.– Vi behöver påminna oss om att telefonen faktiskt påverkar oss, säger en psykolog som tipsar om hur man kan hålla handen från telefonen.

Två tredjedelar av all aunga kollar telefonen inom fem minuter efter att de vaknat.
Smarta telefoner är överlägset den mest använda manicken i Norden. Och det börjar efter att vi öppnat ögonen på morgnarna. Var tredje kollar sin smarttelefon inom fem minuter efter att de vaknat på morgonen. Bland de unga är det ännu fler – nästan två tredjedelar. Det visar en undersökning genomförd på uppdrag av konsultbolaget Deloitte.
I undersökningen ingick över 50 000 personer globalt, och Finland har 1000 personer svarat.
Enligt Jukka-Petteri Suortti, som leder som leder Deloittes medie- och kommunikationssektor, använder en sjättedel av ungdomarna sin mobil upp till 100 gånger per dag.
Även om telefonen i sig inte behöver vara dålig för oss kan vi behöva sätta tydligare gränser, anser Kajsa Bergwall, psykolog på Stressmottagningen i Stockholm.
– Det är ett problem när man börjar se det som ett problem. Att man egentligen vill minska sin användning, men man har svårt för det. Det är inget fel på att använda telefonen men vi kan behöva reflektera mer över hur det blir för oss. Ett första steg är att erkänna för oss att telefonen kan vara ganska beroendeframkallande.
En tredjedel känner att de använder telefonen för mycket, enligt undersökningen.

Fem minuter

Den smarta telefonen är i dag en stor del av våra liv. Enligt undersökningen, som har tillfrågat mobilanvändare från alla nordiska länder, är det inte många minuter under dagen som telefonen läggs undan. En tredjedel plockar upp telefonen inom fem minuter efter att de har vaknat, en femtedel efter bara en minut. Även om ytterst få somnar med telefonen i handen, kontrollerar över 60 procent telefonen en halvtimme innan de släcker lampan för dagen. Nästan var tredje ungdom mellan 18 och 24 år fortsätter att kontrollera telefonen under natten.
Det finns flera knep att ta till för att minska användandet, säger Kajsa Bergwall.
– Själv har jag sällan satt på ljudet på mina telefoner om jag inte vet att jag väntar ett viktigt samtal. Då kan jag heller inte bli störd.

Placera svårtillgängligt

Hemma kan det vara bra att ha särskilda stationer där mobilen kan vila när man kommer hem, eller att man placerar laddaren på ett ställe som är lite svårtillgängligt. Det kan även vara bra att inte ha laddaren precis vid sängen, även om telefonen används som väckarklocka kan den ligga en bit bort för att man inte ska frestas att kolla på den när man försöker sova. Och då slipper man också störas av att den ligger och blinkar under natten.
– Det kan det vara bra att ge sig själv lite regler, för ofta kan vi behöva dem. Telefonen tar energi, även om det är roligt och trevligt. Det kan vara bra att påminna oss om att telefonen faktiskt påverkar oss, säger Kajsa Bergwall.
En del människor har redan börjat stänga av notiser och möblera om på hemskärmen – genom att flytta bort appar som fingrarna ofta automatiskt går till försöker man göra dem mindre tillgängliga. Att bädda in dem i mappar på skärmen kan också hjälpa.
Veera Campbell, som leder den sektor som fokuserar på arbetsliv och mobil service Deloitte, säger i Deloittes pressmeddelande att smarttelefoner också splittrar uppmärksamheten på jobbet mer än förr.
– Smarttelefonerna splittrar arbetstagarnas dagar mer än förr, och brist på koncentration är ett verkligt orosmoment på många arbetsplatser. Arbetsgivare har en möjlighet att göra arbete och koncentration bättre till exempel genom att erbjuda tysta rum, distansjobb och ledarskap som utgår från bättre ork.
ANDRA LÄSER