Kodknäckande kvartett

Kodknäckarna från Bletchley Park är en sympatisk och engagerande miniserie som ibland gör det lite väl lätt för sig gällande mysteriet i centrum.

Fyrklöver. Millie (Rachel Stirling), Susan (Anna Maxwell Martin), Lucy (Sophie Rundle) och Jean (Julie Graham) försöker hitta en mördare.

Kodknäckarna från Bletchley Park, TV1 19.40

Under andra världskriget var Bletchley Park utanför London centrum för hemligt arbete med kodknäckning och kryptoanalys – allt för att försöka få information om tyskarnas planer. Det var till exempel där Alan Turing jobbade.
Miniserien Kodknäckarna från Bletchley Park (The Bletchley Circle, Storbritannien 2012) väljer att fokusera på fyra fiktionaliserade kvinnor som också jobbar i Bletchley Park. De dechiffrerar tysk militärkod och de är väldigt duktiga på det.
Susan (Anna Maxwell Martin) är bra på att upptäcka mönster, Millie (Rachel Stirling) är både påhittig och orädd, Lucy (Sophie Rundle) har ett fotografiskt minne och Jean (Julie Graham) har auktoritet.
Men 1952, sju år efter att kriget har tagit slut, har de förlorat kontakten med varandra och särskilt Susan, nu hemmafru och tvåbarnsmor, lider av understimulans. I smyg har hon börjat samla information om en seriemördare som skrämmer livet ur unga kvinnor i London. Han stryper dem och våldtar dem post mortem. När den fjärde flickan försvinner ser Susan ett mönster som polisen verkar missa. De är dock inte särskilt intresserade av hennes teorier, särskilt inte efter att hennes första tips misslyckas med att genera ny information. Inte heller hennes man Timothy (Mark Dexter) vill lyssna på henne. Till saken hör att hon aldrig har berättat för honom att hon jobbade på Bletchley eftersom det är hemligstämplat. Så Timothy tror att hans fru bara råkar vara extra bra på att lösa korsord.
En frustrerad Susan tar kontakt med sina forna kollegor för att med hjälp av deras Bletchley-talanger försöka hitta mördaren innan han slår till igen. Men allt är så mycket mer komplicerat än det först verkar.
Det är en sympatisk kvartett vi har att göra med men under den första säsongens tre delar är det ändå svårt att hinna lära känna dem. För min del hade serien gärna fått uppehålla sig mer vid den frustration dessa kvinnor måste ha känt när de gick från att ha ett betydande arbete till att åter bli hemmafruar.
Fokus ligger nu väldigt långt på att knäcka mördarens kod, något som sker varierat trovärdigt. Ibland lider serien av att vilja vara lite väl kvicktänkt utan att egentligen visa hur våra hjältinnor kommer fram till lösningarna. Den gör det både onödigt komplicerat och lätt för sig på det sättet.
Kodknäckarna från Bletchley Park är ändå överlag både välspelad och inbjudande. Särskilt roligt är det att se Rachel Stirling och jag hoppas att hon syns ännu mera i säsong två, som fortsätter visas efter den första säsongen, samma tid och samma kanal.

ANDRA LÄSER