Nya restriktioner införs i mars – det här gäller från i dag i huvudstadsregionen

I dag på måndagen träder nya restriktioner i kraft i huvudstadsregionen. De gäller i två veckor. Samtidigt väntas regeringen ta ställning till undantagstillstånd i landet.

Städerna i huvudstadsregionen stänger kommunala idrotts- och simhallar och museer, kulturhus och ungdomsgårdar förblir stängda.
I dag, måndag, konstaterar regeringen att undantagsförhållanden råder i hela landet. Det uppgav statsminister Sanna Marin (SDP) på Twitter i fredags.
På Twitter skriver Marin att coronaläget är allvarligt och försämras snabbt. Regeringen vill utlysa undantagstillstånd i tre veckor i mars för att hindra spridningen av coronavirusvarianterna.
Undantagstillståndet utlyses främst för att stänga restaurangerna, vilket juridiskt inte är möjligt på något annat sätt. Stängningen genomförs med hjälp av grundlagens paragraf 23, vilken förutsätter undantagstillstånd.
Undantagstillståndet ska gälla den 8–28 mars.
Statsminister Sanna Marin (SDP) skrev på Twitter i fredags att regeringen kommer utlysa undantagstillstånd på måndagen.

Det här gäller just nu

Från måndagen gäller nya restriktioner i huvudstadsregionen. Det är Södra Finlands regionförvaltningsverk som slagit fast de nya åtgärderna genom den nya smittskyddslagens paragraf 58g. De gäller i två veckor.
Beslutet gäller kommunerna Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Träskända, Kervo, Kyrkslätt, Sibbo och Tusby.
De gäller framför allt motions- och kulturlokaler, både privata och offentliga. Bland annat följande sorters lokaler omfattas av restriktionerna:
• gym, squash- och tennishallar, dansstudior, simhallar, allmänna bastur, lokaler för amatörteatrar, tivolin, innelekparker och inomhuslokaler på djurparker.
Det finns dock flera undantag. För det första är den professionella idrotten undantagen från bestämmelserna.
För det andra gäller begränsningarna inte idrott för barn som är födda 2008 eller senare (årtalet uppdaterat efter att regionförvaltningsverket på måndagsförmiddagen korrigerat sitt beslut gällande hobbyverksamhet).
Det tredje undantaget är det som gör det möjligt att hålla öppet om det är färre än tio människor samtidigt i lokalen, exklusive personal.
En sista punkt i restriktionerna gäller köpcentren. Där ska de allmänna utrymmena vara avstängda för allmänheten. Själva affärerna i ett köpcentrum får däremot hålla öppet.

Skolorna

Distansstudierna fortsätter för elever i gymnasier och yrkesskolor. Från och med den 8 mars fortsätter också grundskolans sjua till nia med distansundervisning.

Trafiken

Inom kollektivtrafiken ska antalet platser halveras, men Helsingforsregionens Trafik HRT meddelar att passagerarmängderna redan nu så pass låga att kravet uppfylls.
HRT rekommenderar att passagerare undviker kontakt med andra människor och att man köper sin biljett i bolagets app eller laddar sitt HRT-kort. Bolaget ber också att resenärer undviker rusningstider eller väntar på nästa tur ifall en tur är fullsatt.

Restaurangerna

Den utlovade restaurangstängningen gäller från och med den 8 mars. Det beslutet fattas av riksdagen, med stöd av att statsrådet konstaterar att undantagsförhållanden införs från och med det datumet.
Huvudstadsregionens lockdown väntas nu vara åtminstone till den 14 mars. Utöver det rekommenderar huvudstadskommunerna att invånarna i regionen att under hela mars månad undvika privata tillställningar och att bara umgås med sin egen familj. Också begravningar och minnesstunder uppmanar man att hålla med så få deltagare som möjligt.

ANDRA LÄSER