Netanyahu : Israel ska sätta skräck i Hamas

Israel söker kraftfull avskräckning i striderna i Gaza, men överväger att "besegra" Hamas, säger premiärminister Benjamin Netanyahu. Stridigheterna mellan Israel och Hamas har pågått i nio dagar – trots internationella försök att få stopp på beskjutningen.

Israeliskt artilleri avfyras mot Gazaremsan.
Premiärminister Benjamin Netanyahus utspel gjordes i ett samtal med utländska diplomater i Tel Aviv.
– Det finns bara två sätt att hantera Hamas: man kan antingen besegra dem, eller man kan avskräcka dem. Just nu nyttjar vi kraftfull avskräckning, men jag kan säga att vi inte utesluter något, sade Netanyahu.
Den israeliska taktiken formuleras samtidigt som diplomatiska försök pågår för att få till stånd ett eldupphör.
Före premiärministerns markering på onsdagseftermiddagen hade anonyma militärkällor sagt att Israel utvärderar bombkampanjen mot Gaza. Militären vill se om man har lyckats minska Hamas stridskapacitet så pass mycket att det kan vara läge att låta vapnen tystna.
– Vi utreder just nu när det är rätt läge för eldupphör, sade en anonym israeliska militärkälla till nyhetsbyrån AFP.
Källan säger samtidigt att Israel är redo att fortsätta med attackerna i flera dagar till om det anses vara nödvändigt.

Nattliga raketer

Israels massiva flygbombningar av Gaza inleddes den 10 maj, kort efter att Hamas – som är terrorstämplade av bland annat EU – skjutit raketer som svar på den israeliska polisens insats vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem.
Sjubarnsmamman Randa Abu Sultan säger att hennes familj i Gaza knappt vet vad sömn är längre.
– Vi är skräckslagna över ljuden av explosioner, robotar och stridsflygplan. Vi sitter alla tillsammans i samma rum. Min fyraåring säger att han är rädd att om han somnar så kommer han att vakna upp och hitta oss andra döda, säger hon.
Israels militär uppger att de under natten till onsdagen har attackerat "ett 40-tal underjordiska Hamas-mål". Myndigheter i Gaza uppger samtidigt att en journalist som arbetade för en palestinsk radiostation har dött i flygräderna.

FN:s säkerhetsråd förhandlar

Hittills har 217 palestinier, varav 63 barn, dödats i Gaza sedan den 10 maj, enligt palestinska vårdmyndigheter. Palestinska militanta grupper har dödat tolv personer i Israel genom sina raketattacker, enligt israelisk polis.
Från internationellt håll har reaktionerna varit många – men trots det har inte FN:s säkerhetsråd kunnat enas om ett uttalande för att kräva att striderna upphör.
Efter ännu en dag av fruktlösa samtal för att nå en gemensam linje har Frankrike lagt fram en egen resolution i FN:s säkerhetsråd gällande eldupphör mellan Israel och Hamas. Förslaget har tagits fram i samarbete med Egypten och Jordanien.
ANDRA LÄSER