SDP-källa till HBL: Rinne vädjar till förloraren, bäddar för rödmylleregering

Om Centerns beslutande organ accepterar SDP:s regeringsinvit påbörjar SDP regeringsförhandlingar med Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP. Det säger en SDP-källa till HBL.

På onsdag väntas Antti Rinne presentera vilken regeringskoalition han väljer. Bilden är tagen under tisdagens presskonferens i riksdagen.
Peter Buchert
Sylvia Bjon
Maria Gestrin-Hagner
07.05.2019 10:26 UPPDATERAD 08.05.2019 08:41
SDP är berett att gå till regeringsförhandlingar med Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP. Det förutsätter att Centerns beslutande organ accepterar regeringssonderaren Antti Rinnes vädjan om att Centern ska ge ett tydligt och positivt besked.
Den bilden fick man när Rinne mötte pressen på tisdagseftermiddagen, och en anonym SDP-källa bekräftar den för HBL.
– Om Centern säger ja är saken klar. Då blir det förhandlingar mellan de här fem partierna.
Rinne vädjade till Centern att ge ett klart besked. Han sade att det vore viktigt för honom att veta att Centern är redo att ställa upp och att han får beskedet på tisdagskvällen då han skulle ta beslutet. Centern lovade ändå besked först på onsdagsförmiddagen.
I ett pressutskick på kvällen skrev Centern att det verkar vara svårt att bilda regering mellan valsegrarna. Centerledningen har hela tiden varit skeptisk till att delta efter smällen i riksdagsvalet, men lämnat dörren på glänt. Det fortsatte man med in i det sista:
"På grund av ett svagt valresultat ligger ribban för att Centern ska delta i regeringsförhandlingarna högt. Centerns tio knäckfrågor gäller alltjämt. Vi ska lämna besked till regeringssonderaren på onsdag förmiddag. Före det ska vi rådfråga Centerns partifullmäktige, partistyrelse och riksdagsgrupp", hette det i utskicket.
Centern kan anse sig ha råd att agera enligt sin egen tidtabell eftersom Rinne så tydligt signalerade att han behöver Centern. Från SDP-håll bekräftar man för HBL att en liten fördröjning inte spelar någon roll.
När Rinne mötte pressen på tisdagseftermiddagen höll han fast vid planen att presentera sin koalition för partierna på onsdag förmiddag och inleda de egentliga regeringsförhandlingarna på eftermiddagen.

"Två starka åsikter"

Samlingspartiet och Centern – Antti Rinnes förmodat två främsta alternativ till största regeringspartner – pressade honom till max under gårdagen. Likväl betonade Rinne att han har flera alternativ, vilket var en signal till Centern och Samlingspartiet att akta sig för att spela för högt.
– Det är ett bra läge. Jag har flera alternativ att fundera på. För Centerns del känner jag inte riktigt till om de är beredda att delta eller inte, sade Rinne vid 17-tiden.
Centerns riksdagsgrupp hade diskuterat frågan under dagen men inte fattat något beslut om att ställa sig till förfogande eller låta bli. En Centerkälla säger till HBL att "det finns två starka åsikter i den frågan". Flera av de yngre i partiet anser att man ska gå med och påverka då chansen kommer medan de mer erfarna anser att det är bättre att slicka såren i opposition efter tidernas brakförlust i riksdagsvalet i april.
Enligt uppgift ska en majoritet av Centerledningen vara beredd att acceptera SDP-inviten.
Svaret på Rinnes begäran dröjde ändå i två timmar, och när det kom var det snarast ett krav på timeout. Att knäckfrågorna kvarstår är inte så dramatiskt, för flera av dem kan man enkelt enas om.

Samlingspartiet utspelat

Antti Rinne hade i måndags kväll och på tisdagsförmiddagen ägnat flera timmar åt att samtala med Samlingspartiet. Det är känt att Rinne och Petteri Orpo har stora meningsskiljaktigheter i tunga frågor. Vidare krävde Samlingspartiet att Vänsterförbundet inte ingår i regeringen. SDP behöver VF som stöd på vänsterfronten.
– Diskussionerna är slutförda. Nu handlar det bara om övervägande, sade Rinne på tisdagen.
Hittills har det spekulerats flitigt i att Rinne har två regeringsalternativ, antingen en rödmylleversion med SDP, Centern, De gröna, VF och SFP eller en blåröd koalition med SDP, Samlingspartiet, De gröna och SFP. Det blåröda alternativet tedde sig troligt då Rinne lade ned mycket tid på Samlingspartiet, men det blev till en sista utväg som han förväntas välja bara om Centern inte är tillgänglig.
Rinne har sagt att han har flera "matematiska alternativ", vilket betyder att han på pappret kan bilda regering också med Sannfinländarna, men i praktiken lär han utesluta det. Tidigare på tisdagen hade Rinne öppnat upp också sakfrågor regeringen ska driva, vilket kan tolkas som frågor som kan lösas i den koalition han väljer – att göra spelreglerna i arbetslivet rättvisa, att kunna investera i framtiden och att motverka klimatförändringen.
– Det handlar inte bara om socialpolitik, utan också om utbildning som är jämlik ända från småbarnspedagogiken, att man inte ska behöva vara rädd att åldras, att man ska ha råd att köpa läkemedel. Vi behöver stora investeringar i utbildning för att klara utmaningarna på 2030-talet, räknade Rinne upp.
Antti Rinnes plan är att inleda regeringsförhandlingarna med en första sits i Ständerhuset redan på onsdag eftermiddag.
– Vi ska börja med en lägesbeskrivning. På torsdag blir det en genomgång av förhandlingsrutinen. De större förhandlingsborden, som det finns åtta av, ska sitta på torsdag eftermiddag och fredag, och sedan de mindre borden följande vecka.
Rinne hade också åtta huvudfrågor kring olika tema i sitt papper med sonderingsfrågor.

ANDRA LÄSER