Dråprättegång mot Chauvin i kritiskt skede – försvaret kallar George Floyds vän

Känslostarka vittnesmål om stunden då George Floyd blev livlös under ett polisingripande har redan hörts. Nu går dråprättegången in i en ny och avgörande fas: Åklagaren ska försöka bevisa att det var polisen Derek Chauvins brutala agerande som direkt orsakade Floyds död.

Demonstrationer utanför den byggnad i Minneapolis i Minnesota där rättegången mot Derek Chauvin hålls. Chauvin är den polis som genomförde det dödliga ingripandet mot svarte George Floyd i fjol.
De närmaste dagarna väntas läkare och medicinska experter vittna om vad som händer när en person som ligger på mage får ett knä tryckt mot sin hals i över nio minuter, som Floyd fick.
Det är de uppgifterna som utgör kärnan i dråpåtalet mot Derek Chauvin, den bevisföring som jurymedlemmarna kan luta sig mot om de enas om en fällande dom, skriver tidningen The New York Times, med hänvisning till juridikprofessorn Justin Hansford vid Howard University.
Akutläkaren Bradford Langenfeld, som tog emot Floyd på sjukhuset Hennepin County Medical Center, dit han fördes efter ingripandet, har redan fällt sitt omdöme.
– Syrebrist, svarade han enligt nyhetskanalen CNN på frågan om vad som var den mest troliga anledningen till Floyds hjärtstillestånd.
Det var Langenfeld som dödförklarade Floyd efter att i omkring 30 minuter försökt få i gång hans hjärta.

Unikt vittne

Att Derek Chauvin valde att under så lång tid knäa på Floyds hals var dessutom ett brott mot poliskårens reglemente, slog Minneapolispolisens chef Medaria Arradondo fast i ett uppmärksammat vittnesmål tidigare i veckan.
– Att fortsätta att pressa på med den nivån av styrka gentemot en person som redan ligger och är handfängslad med händerna bakom ryggen – det är på inget sätt i enlighet med reglerna, sade han enligt The New York Times.
Arradondo var den som avskedade Chauvin och tre av hans kollegor efter ingripandet mot Floyd i maj i fjol. Hans vittnesmål beskrivs i medier som starkt och unikt, i USA är det ovanligt att en polischef vittnar mot "sina egna".
Medaria Arradondo, chef för poliskåren i Minneapolis och tidigare chef till den dråpåtalade polisen Derek Chauvin.
Men Arrodondo skrädde inte orden. När det blev tydligt att Floyd led och försökte sätta ord på detta, borde knäandet av honom ha upphört, sade han.
Vittnesmålet styrktes under tisdagens förhandlingar av en annan polischef, Johnny Mercil, som samordnar polismyndighetens våldsanvändning.
– Vi säger åt poliserna att hålla sig borta från halsen om möjligt, och om man ska använda sin kroppsvikt, så ska man trycka mot axeln, sade han.
Polischefernas resonemang stärker åklagarens tes, nämligen att Chauvin använde orimligt mycket våld vid ingripandet och att det orsakade Floyds död.

Annan bild?

När det så småningom blir försvarets tur att kalla vittnen lär dessa ge en annan bild.
Derek Chauvins försvarsadvokat Eric Nelson har redan försökt övertyga juryn om att omständigheterna vid polisingripandet var mer komplexa än vad som framgår på den globalt spridda videon där Floyd pressar fram orden "jag kan inte andas". Gjorde Floyd till en början större motstånd än vad som framgått, har advokaten frågat retoriskt. Och uppfattade poliserna den grupp människor som samlades vid ingripandet som fientliga?
Men försvarets huvudstrategi handlar om den avlidnes hälsa vid ingripandet. De kommer att trycka på George Floyds opioidberoende, att han hade fentanyl i kroppen och att han hade ett hjärtfel.
En minnesplats för George Floyd nära den butik i Minneapolis i Minnesota där det dödliga polisingripandet mot honom skedde. Fotot är taget på Floyds födelsedag i oktober i fjol.
De har bland annat kallat en vän till Floyd, den man som var med honom i bilen när Floyd drogs ut av polis och tvingades ner på marken. Enligt försvaret kan vännen vittna om att Floyd tog ett opioidpiller kort före gripandet. Men vännen har sagt att han inte tänker vittna, enligt medier. Domstolen håller överläggningar om huruvida han kan tvingas.

Nekar till brott

Derek Chauvin står åtalad på tre dråprelaterade punkter men nekar till brott. Döms han för den allvarligaste anklagelsen riskerar han upp till 40 års fängelse.
Den tv-sända rättegången har beräknats ta totalt fyra veckor, men enligt rättens ordförande, domare Peter Cahill, ligger man före i schemat. Cahill offentliggör inga vittneslistor i förväg så det är oklart exakt hur länge varje fas kommer att pågå.
Det dödliga ingripandet mot George Floyd har berört miljontals människor världen över och ledde till att protester mot diskriminering och rasism skakade USA i månader. Många människor har trätt fram och vittnat om övervåld mot svarta och krävt en reformerad poliskår.

Så dog George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.
Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.
Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i närmare 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.
Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå.
ANDRA LÄSER