Jonna Järnefelt och Saga Sarkola: Närheten viktig, men avståndet likaså

"Jag är dålig på att erkänna svaghet", säger Jonna Järnefelt. "Jag har en tendens att dra mig tillbaka", säger Saga Sarkola. HBL inleder i dag en serie artiklar där vi sätter fokus på våra nära relationer. Mamma Jonna och dottern Saga är först ut i ett samtal där de låter oss ta del av sina svagheter, styrkor – och olikheter.

Skådespelarna Jonna Järnefelt och Saga Sarkola är kolleger, men också mor och dotter. De står varandra nära men det betyder inte daglig kontakt, och deras vänskap sträcker sig utöver släktskapet upplever de båda.– Jag kan känna igen mig själv när jag ser Saga på scen, säger Jonna. Det finns ett släktskap som jag både ser och känner fastän vi ser olika ut.
Skådespelaren Jonna Järnefelt har tre döttrar. En av dem är Saga Sarkola, som delar yrke med båda sina föräldrar. Vi träffas för att tala om släktskap och hur de ser på varandra. De faller varandra i talet och fyller ut varandras meningar men förklarar också milt vad den andra egentligen menar. Att stå nära handlar för dem om närhet, men också om behovet av avstånd.

ANDRA LÄSER