Läkemedelsjätte väntas i konkurs efter opioidkris

En domare i USA säger att han kommer att godkänna en konkursplan och rekonstruktion av läkemedelsjätten Purdue Pharma. Bolaget har tillverkat opioidläkemedlet Oxycontin, ett av de läkemedel som har orsakat störst skada i opioidepidemin främst i USA.

Protestplakat mot domare Robert Drain som granskar fallet med Purdue Pharma.
02.09.2021 08:09 UPPDATERAD 02.09.2021 08:15
Uppgörelsen kan innebära att bolaget, och dess ägarfamilj Sackler, slipper framtida stämningar.
Det tog sex timmar för konkursdomaren Robert Drain att läsa upp sina slutsatser i det komplicerade målet. Drain säger att planen kan komma att godkännas efter några smärre förändringar, rapporterar flera medier i USA.

Flera tusen stämningar

Purdue Pharma har stämts av flera tusen målsägande – statliga och lokala myndigheter, ursprungsfolkgrupper, fackförbund och andra – som anklagar företaget för att vara delansvariga i opioidkrisen då man aggressivt har marknadsfört receptbelagda smärtstillande medel.
Uppgörelsen innehåller bland annat ett beslut på att Purdues tillgångar på mer än 10 miljarder dollar förs över till ett nytt bolag som inte kontrolleras av familjen Sackler. Bolaget ska ägas av en stiftelse vars uppdrag bland annat är att bekämpa opioidkrisens verkningar i det amerikanska samhället.
Dessutom måste familjen Sackler helt och hållet lämna opioidverksamheten och betala 4,5 miljarder dollar i förlikningar. Men de kommer att skyddas från framtida stämningar över opioider.

"Kommer överklaga"

"Inget avtal är perfekt, och inga mängder pengar kommer någonsin att kompensera för de hundratusentals som mist livet, de miljoner som blivit beroende eller de otaliga familjer som slits sönder av den här krisen, men dessa medel kommer att användas för att förhindra framtida dödsfall och förstörelse till följd av opioidepidemin", säger delstaten New Yorks justitieminister Letitia James i ett uttalande.
Hennes kollega i Washington, Bob Ferguson, säger dock att han kommer att överklaga uppgörelsen och kallar den otillräcklig.
– Den här uppgörelsen låter Sacklers komma undan genom att bevilja dem permanent immunitet mot stämningar i utbyte mot en bråkdel av vinsten som de gjort på opioidepidemin – och skickar ett budskap om andra regler gäller för miljardärer, säger Ferguson.

Donationer stoppas

Sacklers har, liksom många amerikanska miljardärer, donerat stora summor till prestigefyllda institutioner som Metropolitan Museum of Art i New York. Många av institutionerna stoppar nu deras donationer.
Familjen Sacklers förmögenhet har minskat, men uppskattades i slutet av förra året till cirka 10,8 miljarder dollar enligt Forbes, som uppger att mycket av familjens förmögenhet kommer från Purdue Pharma.

USA:s hälsomyndighet Health and Human Services har slagit fast att USA härjas av en opioidepidemi utan motstycke.
Grunden för krisen anses ha lagts under 1980- och 1990-talen, då flera läkemedelsbolag började marknadsföra starka värktabletter. I vetenskapliga tidskrifter argumenterades för ett samhälle där människor var smärtfria, men utan att eventuell beroendeproblematik lyftes. Recept för årslånga bruk skrevs ut för exempelvis ryggvärk, till skillnad från tidigare då opioider – ofta i form av morfin – användes mer selektivt.
Amerikaner åt de beroendeframkallande tabletterna, utvecklade tolerans och ökade sina doser. Om deras läkare vägrade att förnya recepten sökte de sig till svarta marknaden. På 1990- och 2000-talen började människor dö i tusentals i överdoser av främst morfintabletter, heroin eller dess kraftfulla syntetiska kusin fentanyl.
Hundratusental människor har mist livet och fler miljoner amerikaner beräknas missbruka receptbelagda opioider. Sjukvården har dock blivit mer medveten och receptförskrivningarna har minskat betydligt.
USA:s president Donald Trump utlyste hösten 2017 katastroftillstånd med anledning av opioidkrisen.
Rättsliga processer mot ett antal läkemedelsbolag, som anklagas för att ha bidragit till epidemin, pågår.
Källor: Hhs.gov, cdc.gov, National Institute on Drug Abuse, Council on foreign relations med flera

ANDRA LÄSER