Mytomspunnen herrklubb lockar medlemmar för att överleva

De ryska tsarerna såg dem som ett hot mot imperiet. Nu firar den exklusiva herrklubben Svenska Frimurare Orden i Finland 100 år efter pånyttfödelsen. En av de högst uppsatta frimurarna kallar myterna om brödraskapet för ”struntprat” och förklarar varför orden fortfarande är stängd för kvinnor.

Förr träffades de på Riddarhusets vindsvåning, men sedan 1960-talet håller frimurarna i Helsingfors sina mystiska möten på Nylandsgatan i södra Helsingfors. Kapitelmästare Henrik Wikström är med sin elfte grad invigd i så gott som alla hemliga riter.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
19.03.2023 05:02 UPPDATERAD 19.03.2023 19:08
En sekt med dödskult som inte tål dagsljus – eller ett trevligt sällskap som förbättrar mänskligheten?
Åsikterna om frimurarna uppvisar bjärta kontraster. Ofta beror ens åsikt på om man är invigd eller inte, anser frimurarna som kämpar för att förnya sitt rykte. Hemlighetsmakeriet som pågått sedan 1700-talet har lett till skrönor som skadar sällskapet, vilket i sin tur gör att medlemmarna sinar.
– Vi har ett relativt ålderstiget brödraskap. Utan nya medlemmar dör traditionen ut, säger Henrik Wikström, medlem sedan 1973 och numera en av de högst uppsatta frimurarna i landet.

ANDRA LÄSER