Arbetet fortsätter på Nord Stream 2

Efter en paus på ett år fortsätter rörbolaget Nord Stream 2 nu att lägga ner rör utanför den tyska kusten. Men hoten om sanktioner hänger fortfarande över alla som samarbetar med bolaget.

Den absoluta merparten av gasledningen Nord Stream 2 ligger redan på Östersjöns botten. När de resterande drygt 70 kilometrarna kan läggas är oklart.
I fredags meddelade rörbolaget Nord Stream 2 att arbetet på den gasledning som ska transportera rysk naturgas till Mellaneuropa fortsätter. Rörbolaget började i helgen lägga rör utanför den tyska kusten.
Till en början rör det sig om 2,6 kilometer rör som läggs inom den tyska ekonomiska zonen på 30 meters djup. Fortfarande är det oklart när Nord Stream 2 eventuellt kan lägga den del på drygt 70 kilometer som saknas ute till havs. Företaget har lovat meddela när det arbetet börjar.
Rörbolagets tillstånd för den del av röret som nu byggs går ut vid årsskiftet, men företaget har redan anhållit om ett nytt tillstånd. Det är ändå frågan om ett såpass litet jobb att allt torde bli klart i år om inga problem tillstöter.
För ett år sedan stoppade den amerikanske presidenten Donald Trump slutförandet av den 1 200 kilometer långa ledningen som skulle fördubbla importkapaciteten av rysk naturgas längs Östersjöns botten. Trump hotade alla företag som hade något som helst samröre med Nord Stream 2 med hårda sanktioner och bojkott. Annekteringen av Krim och till exempel förgiftningen den före detta ryska spionen Sergej Skripal var några av de orsaker Trump angav.
Nord Stream 2 ägs av ryska Gazprom men medfinansieras av flera västerländska energibolag, bland dem Fortums dotterbolag Uniper. Tyskland och Mellaneuropa behöver naturgas, så projektet hade fram till december i fjol rullat på oberoende av vad som hänt inom rysk politik.
Tanken var ursprungligen att Nord Stream 2 skulle ha börjat transportera gas för ett år sedan, men nu vill rörbolaget inte ange någon ny tidtabell för när rörledningen kan bli klar.
Att Joe Biden tar över som president i USA väntas inte innebära några förändringar i den amerikanska inställningen till Nord Stream 2. Tvärtom ligger hoten om sanktioner kvar, liksom hot om inreseförbud till USA för personer med anknytning till projektet. Hoten berör hundratals europeiska bolag som samarbetat på rörbolaget.
USA har motsatt sig Nord Stream 2 från början med motiveringen att naturgasledningen ökar det europeiska beroendet av rysk energi. 95 procent av gasledningen är redan byggd och projektet har en budget på 9,5 miljarder euro.
ANDRA LÄSER