Dags för kvartsfinaler i handbollsligan – Dicken ställs mot HIFK

Cocks och Grankulla IFK är redan klara för semifinal. Nu är det dags för BK-46, Sjundeå IF, Dicken och HIFK att göra upp om de två återstående platserna.

Joacim Broman och hans Dicken ställs mot HIFK i kvartsfinal.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
22.03.2023 10:47
Nu ska agnarna sållas från vätet. Det är dags för slutspel i handbollens FM-serie och kvartsfinalerna drar i gång på onsdagskvällen.
Cocks och Grankulla slutade etta respektive tvåa i tabellen och är därmed direktkvalificerade för semifinal. Deras motståndare avgörs i två kvartsfinaler där publiken bjuds på ett Helsingforsderby i form av Dicken–HIFK och ett rivalmöte mellan Sjundeå IF och BK-46.
Dickentränaren Ken Sirenius är tillfreds med situationen i truppen inför derbyt. Han litar på att lagets rutinerade spelare ska ge laget ett lyft i slutspelet.
”Det är en sak att lyfta fram, även om vi har många styrkor. HIFK är bättre än på många år och har gjort en bra säsong hittills. Den här matchserien kommer avgöra om de har lyckats eller inte, så det ska bli spännande”, säger Sirenius i förbundets pressmeddelande.
HIFK får ses som knappa favoriter i mötet på basis av lagens prestationer i grundserien. Men en del skador i laget jämnar ut oddsen en aning.
”Tyvärr har vi fortfarande ett par spelare borta på grund av skada. Vi hoppas att de är tillbaka nästa vecka. Derbyn är alltid någonting extra och jag tror att det får oss att tända till ännu mer”, säger tränaren Rostislav Grinishin.

Skadeskjutet BK

I kampen om den Västnyländska tronen får BK-46 ses som knappa favoriter. Men skadeläget i Karislaget oroar tränaren Andreas Rönnberg.
”Vår trupp är tunn för tillfället. Vi tappade fyra spelare redan innan jul. Nu dras både Nico Rönnberg och Jac Karlsson med skador och dessutom väntar en eventuell avstängning för Igor Skyba”, säger Rönnberg och konstaterar att han inte varit med om en situation med lika många bortfall tidigare under sin karriär.
I Sjundeå, som även de dragits med skador under säsongen, ser läget ljusare ut.
”Äntligen har vi fått vara friska och kunnat träna tillsammans tillräckligt. BK och Sjundeå har sin historia och jag tror och hoppas att vi får hallen fylld”, säger tränare Jan Hagman.
Det är bäst av fem matcher som gäller i kvartsfinalerna. HIFK och BK-46 spelade i den högre fortsättningsserien och får således inleda på hemmaplan.

ANDRA LÄSER