Blommor, bowling och öppna restauranger – Helsingforsborna firade alla hjärtans dag behärskat

Helsingfors öppnar upp igen och lättar på de stränga coronarestriktionerna lagom till alla hjärtans dag. Restaurangerna får hålla öppet till midnatt, så det är fritt fram att äta och dricka ute på kvällstid igen. Hur syns det här i gatuvimlet i huvudstaden? HBL gick en sväng på stan.

Tuukka Repo passade på att köpa en rosa blombukett i centrum av Helsingfors innan han åkte hem till Träskända, där han ska överraska sambon med blommor och bakelser.
14.02.2022 20:40 UPPDATERAD 15.02.2022 07:27
Februari i Finland lockar inte precis till romantiska träffar i parken, speciellt inte den här Valentindagen, då det är ett par plusgrader, snöslask, duggregn och vardagsmörkt efter att också den sista julbelysningen har plockats ned från lyktstolparna.
Men uppe i restaurangvärlden i Kampens köpcenter, ovanför grannkvarterens tak, spirar romantiken i alla fall. Fanny och Eero sitter hand i hand vid ett kafébord och väntar på varsin portion lax.
– Det här är vår första alla hjärtans dag tillsammans. Eero tog bussen från Åbo hit till Helsingfors bara för att vi skulle kunna träffas just den här dagen, berättar Fanny förtjust.
Yrkesskolestuderande Eero tog bussen från Åbo till Helsingfors för att få äta en gemensam middag med flickvännen Fanny från Esbo på alla hjärtans dag.
Paret ses ungefär vartannat veckoslut, eftersom de bor på skilda orter, han studerar på yrkesskola i Åbo, hon går i gymnasiet i Esbo. Fanny och Eero träffades i somras och har varit ett par sedan dess.
– I sex månader och tio dagar, preciserar Eero.
Måndagens träff blir ändå kort, han tar bussen tillbaka till Åbo efter den gemensamma middagen.
I korridoren utanför kaféet letar vännerna Giftzy Boonthisa från Esbo och Ching Kei Lau från Helsingfors efter något med dålig framgång.
– Vi ska spela bowling tillsammans, just för att det är vändagen, säger hon.
– Vi har redan ätit middag, och nu hade vi tänka bowla, men vi kan inte hitta bowlinghallen, säger han lite irriterat och letar efter en adress på mobilen.
Vännerna Ching Kei Lau från Helsingfors och Giftzy Boonthisa från Esbo ville fira vändagen med att spela bowling.
De varierande coronarestriktionerna har slagit hårt mot många företag i nöjesbranschen, en del har flyttat, andra har tvingats stänga. Men ingen fara, det visar sig att vännerna letar efter bowlinghallen på fel våning, den finns nog kvar i kvarteret.

Livligare än förr?

Det är en del människor i farten i köpcentret efter att arbetsdagen tagit slut, kanske lite livligare än under de gångna stilla veckorna efter julståhejet. Kompisgäng har samlats på tacorestauranger, förälskade par beställer munkringar med rosa glasyr på kaféer och flera restauranger är mer än halvfulla trots att måndagskvällar inte är kända för att vara de livligaste. Men någon direkt rusning är det inte.
Inne i bryggerirestaurangen Bruuveri är färre än hälften av borden upptagna. Krögaren Mikko Rautio drar ändå en suck av lättnad – för att den värsta pandemin kanske nu är över.
– Det har varit tuffa två år med alla restriktioner och begränsningar, men vi har överlevt. I kväll får vi för första gången ha öppet till midnatt igen och det känns nästan normalt, säger Rautio försiktigt optimistiskt.
Krögaren Mikko Rautio vid Bruuveri hoppas att alla restriktioner mot restauranger hävs i slutet av februari. – Det har varit två tuffa år, men vi har överlevt, säger han. Alla hjärtans dag skiljer sig inte från andra vardagar i bryggeribranschen.
Hur två år av restriktioner har påverkat nöjesbranschen vet Mikko Rautio ännu inte, men han hoppas att kunderna återvänder när de inser att vardagen håller på att normaliseras.
– Alla hjärtans dag påverkar inte vår verksamhet nämnvärt, även om en del par nog kommer hit på ett glas mousserande vin eller för att äta stans bästa wienerschnitzel. Däremot har pågående OS lockat en del lunchgäster, eftersom vi visar ishockey, men Finlands matcher spelas ofta tidigt på förmiddagen. Nu hoppas vi främst att också de sista restriktionerna mot restauranger hävs i slutet av månaden, säger Mikko Rautio.
I bottenvåningen av Kampens köpcenter syns firandet av alla hjärtans dag tydligast, för det har bildats kö utanför blombutiken. Här står ett tiotal kunder, främst herrar i varierande ålder, med blombuketter i handen och väntar på att få betala. Många har valt tulpaner, andra har plockat med sig färdiga blomsterarrangemang. Tuukka Repo från Träskända har fastnat för en rosa bukett med vita gerberor.
– Ja, jag ska fira alla hjärtans dag. Min sambo är på gymmet nu, men när hon kommer hem ska jag överraska henne med blommor och bakelser, säger Tuukka Repo lyckligt.
Vem har sagt att den finska mannen inte skulle vara romantisk?

ANDRA LÄSER