Ingå och Tolkis aktuella för LNG-terminal

Finland och Estland hyr tillsammans en terminal för flytande naturgas LNG. Terminalen placeras till en början i Paldiski, men flyttas senare till Finland. Då kan både Ingå och Tolkis bli aktuella som placeringsorter.

Näringsminister Mika Lintilä (C) och miljöminister Emma Kari (Gröna) presenterade på torsdagen regeringens planer på hur Finland ska bli oberoende av rysk energi utan att ge avkall på miljömålen.
07.04.2022 16:30 UPPDATERAD 07.04.2022 16:32
Som ett led i att göra sig av med beroendet av rysk energi hyr Finland och Estland tillsammans en terminal för att ta emot flytande naturgas, LNG. Förhandlingar om en terminal pågår och näringsminister Mika Lintilä (C) vill i nuläget inte uppge hur stor investeringen är.
Lintiläs estniska kollega Taavi Aas (Centerpartiet) bekräftar ändå i en intervju för det estniska rundradiobolaget ERR att hyran för en LNG-terminal rör sig kring 10 miljoner euro per år.
Terminalen för den flytande naturgasen placeras till en början i estniska Paldiski. Där finns de tekniska förutsättningarna för att ta emot LNG, förutsättningar som tills vidare saknas på den finska sidan.

ANDRA LÄSER