Ståhls guldläge: "Redo fysiskt och mentalt"

Två silver de senaste två mästerskapen.På måndag kväll kan Daniel Ståhl ta hem sitt första mästerskapsguld och fixa Sveriges första VM-guld i en kastgren någonsin.– Han är redo. Fysiskt, mentalt och tekniskt, säger tränaren Vésteinn Hafsteinsson.

Marie Carlsson/TT
30.09.2019 19:20 UPPDATERAD 01.10.2019 17:01
På VM för två år sedan missade Daniel Ståhl guldet med två centimeter när han kastade 69,19 meter. På EM förra året blev det också silver.
Den här säsongen har Daniel Ståhl dominerat och är storfavorit i kvällens diskusfinal. I kvalet i lördags var han med 67,88 drygt två meter bättre än tvåan.
Själv säger Ståhl kort inför finalen i Doha:
– Jag ska kasta så långt jag bara kan.

Tuffare mentalt i kvalet

Tränaren Vésteinn Hafsteinsson pratar desto mer. På frågan om han märker på Ståhl att det drar ihop sig svarar han att det mentalt nog var en större prövning i kvalet än vad det kommer att bli i finalen. Tränaren märkte det både under uppvärmningen och i det första kastet, som var väldigt långt men där Ståhl trampade över.
– Han var lite övertaggad, han kände att han var i bra form och extremt fysiskt redo. Jag tror att han fick tanken att "fan jag måste ju klara det här, jag är ju favorit", och när den tanken kommer kan den störa lite, säger Hafsteinsson.
– Sedan när man är i finalen då är man i finalen och kastar så långt som möjligt.

"Trycka på on-knappen"

Det låter enkelt. Och det är precis så som det sätt ut under säsongen när Daniel Ståhl varit i en klass för sig. Själv har han beskrivit det som att "det är bara att trycka på on-knappen".
Det blir dock inte med favoritdiskusen. Den stoppades i kvalet och Ståhl får heller inte använda den i finalen.
– Jag tror det handlar om att det är någon huvuddomare där som varit extra noggrann på alla möjliga saker för det var flera andra som inte fick in sina diskusar, säger Hafsteinsson, som inte tror att beslutet kommer att störa Ståhl.

Störst hot från Dacres

Största hotet? Om någon annan får till en riktig träff, så som det varit de två senaste mästerskapen, VM 2017 och EM 2015, där det slutat med silver.
– Jag tror att Daniel kommer kasta långt. Det enda som kan stoppa honom är konkurrenterna. Daniel har gjort fantastiska mästerskap 2017 och 2018, men det var bara det att någon annan var ännu bättre. Det är klart att det kan hända, det kan man inte påverka. Men jag upplever att han har koll på läget och att han vet vad han ska göra.
Fredrick Dacres från Jamaica är det största hotet tillsammans med Lukas Weisshaidinger, Österrike. Hafsteinsson varnar också för rumänen Alin Alexandru Firfirica, som såg vass ut i kvalet.

ANDRA LÄSER