Det finns kraft i ordet Ruikuttajat! – ny finlandssvensk teatergrupp utgår från ett intresse för förändring

Nybildade teatergruppen Ruikuttajat! strävar efter att inte bara peka finger utan att leverera en vision. Hur kunde saker vara i stället för att bara berätta hur vi inte vill ha det? Trots sitt namn består gruppen av tre finlandssvenskar, vars första gemensamma föreställning har premiär i december.

Arbetsgruppen för föreställningen Folkefiender, övre raden fr v. Fredrik Söderberg, Oscar Fagerudd, Patrik Bogårdh. Nedre raden fr.v. Mari-Helen Hyvärinen, Camilla Hellberg Mushonga och Emelie Zilliacus.
Tove Djupsjöbackatove.djupsjobacka@hbl.fi
01.12.2022 16:01
– För oss är det ett humoristiskt namn med kraft, säger Camilla Hellberg Mushonga apropå varför den nya teatergruppen som startat sin verksamhet i höst valt att kalla sig Ruikuttajat! (med utropstecken).
Namnet har en koppling till företagarprofilen Lenita Airisto, som brukar förkunna att inget blir bättre av att klaga (fi. ruikuttaa). Försvara dig, kämpa och vinn är hennes inställning.
– Vi utgår från ett gemensamt intresse för frihet och förändring, något som ofta inleds i missnöje. Men vi närmar oss temat med hjälp av humor och satir.
Vi utgår från ett gemensamt intresse för frihet och förändring, något som ofta inleds i missnöje. Men vi närmar oss temat med hjälp av humor och satir.
Camilla Hellberg Mushonga
Gruppen består av tre skådespelare, alla utbildade vid Teaterhögskolans svenska linje: de andra två är Emelie Zilliacus och Mari-Helen Hyvärinen. Trion har själv skrivit och skapat sin första föreställning Folkefiender, som har premiär på Reprum i Helsingfors i december.
– Vi utgår från egna erfarenheter och förändringsidéer, men en inspirationskälla är Henrik Ibsens pjäs En folkefiende.
Ibsens pjäs handlar om en stad vars inkomstkälla är en badinrättning. Då doktor Stockmann upptäcker att vattnet är kontaminerat vill ingen höra på honom. Det blir för dyrt att göra något åt saken, så folk fortsätter använda vattnet i alla fall. Här undersöker teatergruppen visselblåsarpositionen.
– Då hierarkier inte fungerar faller mycket på individen att hantera. Då tar man lätt till härskartekniker för att navigera i hierarkin, vilket i sin tur leder till skam.

Inte bara peka finger

Inom teatern upplever Hellberg Mushonga att man ofta nöjer sig med att konstatera hur saker ligger till och att man inte vill ha det så. Ruikuttajat! strävar efter att inte bara peka finger utan att leverera en vision. Hur kunde det vara i stället?
– Vi funderar på vad som händer om vi faktiskt hanterar skammen – inte bara reagerar, tystnar eller isolerar oss. Vi försätter rollkaraktärerna vi hittat på i situationer där de begår små övergrepp som de sedan måste handskas med. I föreställningen pågår ett skamläger, dit folk söker sig för att de är så ovana att hantera skam tillsammans.
Vänskap är också ett viktigt tema, att inte behöva navigera i hierarkier ensam. 
– Det kan vara patriarkala hierarkier eller kapitalistiska hierarkier, sociala hierarkier – eller varför inte finlandssvenska hierarkier.  
Trots gruppens finska namn är föreställningen helt svenskspråkig, men gruppen har inte bundit sig vid ett visst språk eller arbetssätt.
– Det här är första produktionen vi gör tillsammans. Sedan får vi se vad vi vill hålla kvar och vad vi vill utveckla.

Folkefiender spelas på Reprum i Helsingfors 2–10.12. I januari ges föreställningen i Karis, Ekenäs, Jakobstad och Vasa, och återvänder eventuellt till Helsingfors i vår. Förutom de tre skådespelarna består arbetsgruppen av svenskarna Patrik Bogårdh (ljus) och Fredrik Söderberg (ljud) samt föreställningsteknikern Oscar Fagerudd. Biljetter via www.ruikuttajat.com

ANDRA LÄSER