Tingsrätten hörde vittnen i behandlingen av Forsbyfallet

Två vittnen berättar att de anade oråd under den ödesdigra kvällen i Forsby. Ingendera av dem ringde ändå polisen.

Många har lämnat ljus vid den plats där den döde pojken hittades efter händelserna i december.
19.02.2021 14:15 UPPDATERAD 19.02.2021 15:22
Rättegången mot de 17- och 16-åriga pojkar som misstänks för mordet på en jämnårig pojke i Forsby fortsatte på fredagen.
Den fortsatta behandlingen av Forsbyfallet förlöpte till stora delar bakom stängda dörrar. De misstänkta förövarna hördes liksom två vittnen som hade sett pojkarna på brottsplatsen under kvällen för händelserna som ledde till en pojkes död. Journalistkåren fick närvara i rättssalen endast i samband med vittnesmålen.
Först ut var en medelålders kvinna som jobbar på Forsby sjukhus.
– Jag lade märke till tre ungdomar som rörde sig i närheten av sjukhusområdet. En av dem stapplade och rörde sig ostadigt. En annan verkade bära på en ölback. Jag fick intrycket att nu lönar det sig att vara på sin vakt, säger hon.
Enligt åklagarens stämningsansökan pågick misshandeln i minst fem timmar. "Offret utsattes för långvarigt och omfattande våld med flera olika tillhyggen. Våldet har till stora delar riktats mot ett fullständigt försvarslöst offer", skriver åklagaren.
– Avståndet till pojkarna var ungefär 15 meter. På grund av mörkret och den dåliga belysningen kunde jag inte se hur pojkarna såg ut eller vad det var som pågick, säger vittnet.
Kvinnan säger sig se pojkarna klockan 20.10. Hon är säker på tidpunkten eftersom hennes arbetsskift började klockan 20.30 och hon tittade på sitt armbandsur när hon närmade sig sjukhusområdet.
– Jag tolkade situationen så att en av pojkarna var kraftigt berusad och att han därför var i dåligt skick. De verkade ha bråttom någonstans.

Videoförbindelse mellan Södertälje och Helsingfors

Det andra vittnet deltog i rättsbehandlingen via en videoförbindelse som riggats upp mellan Södertäljes tingsrätt och Helsingfors tingsrätt. Efter en kort ordväxling på svenska gick vittnet med på att bli hörd på finska.
– Jag gick längs med parkeringen vid min mammas hus. Jag såg tre pojkar, en av dem låg på marken i parken. Jag hade brusreducerande hörlurar och lyssnade på musik och kunde därför inte höra vad som hände, säger hon.
Eftersom hon ändå anade oråd tog hon av sig sina hörlurar och frågade pojkarna om allting var okej.
– De svarade att allt är okej och uppmanade mig att avlägsna mig.
Efter det ringde hon till sin syster som kom till parkeringsplatsen för att se vad som pågick.
– Vi stod en stund och stirrade på pojkarna på andra sidan staketet. Jag vågade inte kliva över staketet för att ta reda på vad som hände eftersom situationen verkade hotfull.
Vittnet kunde inte bedöma vad läget var med den pojke som låg eller satt på marken. Avståndet mellan vittnet och pojkarna var cirka 30 meter.
– Pojkarna befann sig på en mörk plats och det var svårt att uppfatta situationen. Till sist avlägsnade sig alla tre pojkar från området. Två av pojkarna stöttade den tredje pojken. Jag såg inte vart de avlägsnade sig, säger hon.
Ingendera av de två vittnen som hördes på fredagen hade ringt polisen eller räddningsverket. Misshandeln kunde efter dessa iakttagelser fortsätta till midnatt då de tre åtalade lämnade offret livlös på marken.
Pojkarna är misstänkta för mord, rån, anstiftan till rån och misshandel.

ANDRA LÄSER