HIFK föll mot TPS- Peltonen sågade Åsten

Kampen om den sista direkta kvartsfinalplatsen avgörs på lördagen. Pelicans säkrade genom en storseger över KalPa sin plats i kvarten och också KalPa var klart sedan tidigare. HIFK hade behövt poäng mot TPS men kammade noll inför en utsåld ishall på Nordenskiöldsgatan. TPS vann med 2–0 efter storspel av Lassi Lehtinen mellan Tepsis stolpar.

TPS fick HIFK på fall.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
10.03.2023 21:26 UPPDATERAD 11.03.2023 07:20
HIFK hade ett par puckar i stolpen och laget vann skotten på mål med 30–20 men något justitiemord var TPS seger inte. Åbolagets taktik bet utmärkt på HIFK som hade förtvivlat svårt att komma till de riktigt heta chanserna. Och då man skapade lägen stod Lehtinen i vägen,
— TPS försvarade sig otroligt bra och vi var inte tillräckligt listiga och kreativa i offensiven. Vi tog den svåra vägen i stället för att hitta den smarta vägen, säger HIFK:s tränare Ville Peltonen.
Förlusten innebär att HIFK står kvar på 96 poäng på sjunde plats med en match kvar att spela. Kärpät på sjätte plats ligger också på 96 poäng och det är mellan de två två det står.
HIFK möter JYP borta på lördag medan Kärpät tar emot Jukurit hemma i Raksila. Ett Jukurit som ännu är med i kampen om en plats i den första slutspelsomgången. Kärpät har inte imponerat spelmässigt eller formmässigt på sistone och Jukurit kan bli en tuff nöt att knäcka.
JYP:s säsong är över sedan länge och laget har ingenting annat än äran att spela för.
HIFK var illa ute mot SaiPa och inte alls bra mot TPS. 
På lördagen är utgångsläget kristallklart. HIFK måste ta flera poäng än Kärpät för att knipa sjätte plats.
Slutar lagen på samma poäng är det Kärpät som går till kvartsfinal. Det är i första hand trepoängssegrarna som avgör då och där ligger lagen lika. Efter det är det målskillnaden som avgör och Kärpäts är tretton mål bättre än HIFK:s.
Om HIFK slutar sjua inleds den första slutspelsomgången på måndag med hemmamatch mot HPK, KooKoo eller Jukurit.

Peltonen missnöjd med Åsten

HIFK:s ständiga agitator och rivjärn Micke-Max Åsten spelade knappt tio minuter mot TPS och hade ett par fina lägen att göra mål men yttern är nu en gång för alla ingen målskytt.
Åsten gillar att böka, bufflas och reta gallfeber på motståndarna. Något han ofta lyckas med.
Mot TPS gjorde sig dock Åsten skyldig till ett pinsamt filmningförsök då han förstärkte enormt i samband med en tackling av Topias Haapanen. Haapanens tackling tog i bröstet men Åsten ramlade bakåt av smällen och försökte då domarduon att tro att tacklingen riktades mot hans huvud. Det gjorde den inte men domarna var inte riktigt säkra utan premierade Haapanen med en tvåa för tackling mot huvud eller nacke.
— Det var en ren tackling. Jag och vi i HIFK kan aldrig understöda dylika tilltag. Åsten förstärkte väldigt mycket och fuskade. Man vinner aldrig något genom att fuska och det han gjorde går emot alla våra värderingar. Vi kommer att ta upp det här inom laget, säger Peltonen på presskonferensen.
Micke-Max Åsten fick ris av tränare Peltonen.
Grundserien vinner Tappara som besegrade lokalkonkurrenten Ilves med 5-3 inför 12 700 åskådare i Tammerfors. Ilves slutar tvåa i grundserien och det är fullt möjligt att de två möts i vårens finalserie.

ANDRA LÄSER