Ryssland hävdar robotanfall på rysk mark

Ryssland hävdar att USA-tillverkade robotar har slagit ned på rysk mark. På måndagsmorgonen attackerades Ukrainas huvudstad Kiev med drönare, med nya strömavbrott som följd.

En byggnad står i brand efter de senaste ryska attackerna mot Kiev.
19.12.2022 06:46 UPPDATERAD 19.12.2022 18:35
Fyra amerikanska antiradarrobotar har skjutits ned i ryskt luftrum under det senaste dygnet, enligt en talesperson för Rysslands försvarsdepartement. Robotarna ska ha skjutits ned i trakterna kring Belgorod som ligger nära gränsen till Ukraina, inte långt ifrån den ukrainska staden Charkiv.
Guvernören i regionen Belgorod hade tidigare rapporterat om beskjutning från Ukraina, som då sades ha dödat en person och skadat flera. Beskjutningen har också slagit ut strömförsörjningen för många människor, skriver guvernören på Telegram.
I samband med beskedet från det ryska försvarsdepartementet går också utrikesdepartementet ut och varnar för att USA kommer allt närmare vad som kommer att betraktas som direkt konflikt med Ryssland.
Antiradarrobotar används i huvudsak för att skjuta sönder radarstyrda luftvärnssystem. USA meddelade i somras att landet hade donerat sådana robotar till Ukraina för att göra det ukrainska flygvapnet mindre sårbart för ryskt luftvärn. De har en räckvidd på upp emot fem mil.
Ukraina har under kriget genomgående blivit beskjutet från den ryska sidan av gränsen.

Drönaranfall

Flyglarm ljöd återigen över Kiev tidigt på måndagen, tre dagar efter vad Ukraina beskriver som de största ryska angreppen mot huvudstaden sedan krigets start.
Under natten till måndagen uppges Ryssland ha attackerat Kiev med fler än 20 drönare av den iranska modellen Shahed-136. 18 av dessa sköts ned av det ukrainska luftförsvaret, skriver Kievs militärförvaltning i sociala medier.
Ett kritiskt infrastrukturmål har träffats, tillägger militären, utan att ge ytterligare detaljer. Borgmästare Vitalij Klitjko uppger att explosioner hörts i två centrala stadsdelar i Kiev och på bilder ses lågor och svart rök stiga mot gryningshimlen.

Nya strömavbrott

Regionens guvernör Oleksij Kuleba skriver på meddelandeappen Telegram att både infrastruktur och privata bostadshus har träffats och att minst två personer har skadats.
Sedan fredagens omfattande ryska robotangrepp mot stora delar av Ukraina hade nio miljoner människor på söndagskvällen fått tillbaka strömmen, uppgav den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i sitt kvällstal. Efter nattens attacker väntas dock nya omfattande strömavbrott i Kiev. Enligt det nationella energibolaget Ukrenergo kommer strömmen att stängas av i Kiev och tio andra regioner under måndagen för att avlasta det alltmer sargade elnätet.
Samtidigt fortsätter striderna i de östra delarna av Ukraina, däribland i den hårt ansatta staden Bachmut i Donetskregionen.
– Vi behåller staden, fastän ockupanterna gör allt för att inte en enda oskadad vägg ska stå kvar där, sade Zelenskyj om fronten i öst på söndagskvällen.

Oro för ny invasion

Efter ett möte med den ukrainska försvarsstaben på söndagen varnade presidenten också för situationen vid landets gränser, mot såväl Ryssland som Belarus.
– Försvaret av gränsen mot både Ryssland och Belarus är också en ständig prioritet. Vi förbereder oss fortfarande för alla möjliga försvarsscenarier, sade Zelenskyj.
Högt uppsatta ukrainska militärer har de senaste dagarna varnat för att Ryssland kan försöka sig på en ny invasion norrifrån. På måndagen meddelar försvarsdepartementet i Moskva att ryska styrkor ska genomföra militärövningar i Belarus, men det är ännu oklart när och var.
Under måndagen gör dessutom Rysslands president Vladimir Putin ett ovanligt besök i Belarus huvudstad Minsk.

ANDRA LÄSER