Erdoğandocka hissades upp i Stockholm – Matti Vanhanen åker inte till Ankara utan svenska kollegan

Sveriges och Finlands talmän skulle göra ett gemensamt besök i det turkiska parlamentet. Nu har Turkiet ställt in det enligt Sveriges ambassad i Ankara. Orsak: En Erdoğandocka som hängts upp utanför stadshuset i Stockholm.

Dockan som föreställer Recep Tayyip Erdoğan hängdes upp i centrala Stockholm på torsdagen. Efter att tilltaget fått spridning i turkiska medier har den ökat spänningarna mellan Sverige och Turkiet.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
13.01.2023 14:03 UPPDATERAD 13.01.2023 22:08
På torsdagen hissades en docka föreställande den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan upp utanför Stockholms stadshus, den svenska huvudstadens kanske kändaste landmärke.
Dockan hängs upp i fötterna. Rojavakommittéerna delar en video på Twitter och skriver: ”Historien visar hur diktatorer ofta slutar, så för allas skull Erdoğan: Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamna uppochner på Taksim-torget!”
Aktionen väcker starka reaktioner, både i Sverige och Turkiet. Det här samtidigt som Sverige och Finland försöker få Turkiet att godkänna ländernas medlemsansökan i Nato.
Meningen var att den svenska riksdagens talman Andreas Norlén skulle besöka det turkiska parlamentet tillsammans med Finlands Matti Vanhanen på tisdag.
Den svenska ambassaden i Ankara har ändå fått besked av Turkiet om att besöket ställs in.
– Tanken är ju att vi ska bli medlemmar i samma försvarsallians och då ser både Matti Vanhanen och jag ett stort värde i att utveckla relationerna och fördjupa diskussionen, säger Andreas Norlén, som hoppas att besöket kan bli av lite längre fram.
Sveriges talman Andreas Norlén åker inte till Ankara nästa vecka tillsammans med sin finska kollega Matti Vanhanen. Det här efter att Turkiet ställt in besöket.
Norlén bekräftar att skälet som angavs för att ställa in var den upphängda dockan.
– Jag har förståelse för att Turkiet och turkiska företrädare reagerar starkt, säger han och tillägger:
– Jag kände själv ett djupt obehag när jag såg bilderna på den upphängda dockan. Det var motbjudande att se.
Riksdagens talman Matti Vanhanen bekräftar för HBL att han inte åker ensam till Turkiet nästa vecka.
– Jag ställer också in mitt besök i Ankara. Finland följer samma tidtabell som Sverige. Det vore rent praktiskt omöjligt att ordna med resan på egen hand med så kort varsel, planen var att jag skulle ha åkt dit tillsammans med Andreas Norlén i svenska statens flygplan, säger Matti Vanhanen. 
Han hoppas ändå att de tillsammans med Norlén lyckas boka in ett nyt besök ännu under den här valperioden.
– Vi avvaktar och ser, men jag hoppas att vi kan åka i ett senare skede. Norlén och jag är ju inte förhandlare, vi ansvarar inte för Natoansökan, utan det här handlar om ett parlamentariskt besök, säger Vanhanen.
Han tror inte att incidenten i Stockholm försenar Finlands och Sveriges inträde i Nato.
– Jag tror att både Ungern och Turkiet kommer att ratificera våra Natoansökningar när det väl blir dags. Nato tillämpar en politik med öppna dörrar och bägge länderna uppfyller kraven, så det handlar snarast om när Turkiet är redo att underteckna ansökningarna, säger Matti Vanhanen.

”Sabotage mot Natoansökan”

Erdoğans talesperson har krävt att de ansvariga för händelsen ska ställas till svars. Turkiet kallade också upp den svenska ambassadören, rapporterar bland annat SVT.
Turkiska åklagare igen inleder en utredning om brottsprovokation, enligt den turkiska statsägda nyhetsbyrån Anadolu Agency som Aftonbladet hänvisar till.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (Moderaterna) kommenterade i går händelsen med dockan på Twitter och kallade agerandet för avskyvärt. Det här skedde efter att tilltaget med dockan uppmärksammats i Turkiet.
Även den svenska statsministern Ulf Kristersson (Moderaterna) ser allvarligt på händelsen och kallar det för ”otroligt grovt”. Enligt honom kan det här komplicera ett eventuellt Natomedlemskap.
– Det är ägnat som ett sabotage mot den svenska Natoansökan, det är farligt för svensk säkerhet att agera på det sättet, säger han till TV4.
Även Morgan Johansson (Socialdemokraterna), tidigare minister fördömer aktionen.
”Vi socialdemokrater har fått se två av våra främsta företrädare – en statsminister och en utrikesminister – dödade. Alla som hetsar till politiskt våld ska fördömas i de starkaste ordalag”. 
Rojavakommittéerna beskriver sig som ”ett nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i hela Kurdistan”.  Turkiska medier kallar kommittéerna PKK-anhängare. PKK är terrorklassat av EU.

ANDRA LÄSER