Polen förbjuder gaypersoner att adoptera

Personer som lever i samkönade relationer i Polen ska förbjudas att adoptera barn enligt en ny lag. Tidigare har det varit möjligt om den ena partnern adopterar ett barn som ensamstående förälder.

En ny polsk lag ska säkerställa att samkönade par inte adopterar barn. Genrebild.
Polens regering, som leds av nationalistpartiet Lag och rättvisa, kommer att införa en ny lag som innebär att ensamstående som vill adoptera ska genomgå en process för att säkerställa att de inte lever tillsammans med någon av samma kön. Samkönade par har aldrig tillåtits adoptera i Polen.
Det handlar om barnets säkerhet och välbefinnande.
– Vi förbereder en förändring där människor som bor tillsammans med en person av samma kön inte ska kunna adoptera ett barn. Det handlar om barnets säkerhet och välbefinnande, säger justitieminister Michal Wojcik i ett uttalande.
Polens regeringsparti har kritiserats av många länder för en homofob retorik som betonat vad man kallat traditionella familjevärderingar. Partiet menar att hbtq-rättigheter strider mot de romersk-katolska värderingar som Polen och andra katolska länder i Europa genomsyras av.
Den nya lagen presenterades bara timmar innan EU-parlamentet utropade EU till en symbolisk frihetszon för hbtqi-personer.
ANDRA LÄSER