Alpparken sjuder av liv i sommar

Alpparken strax intill Borgbacken väcks till liv under sommarmånaderna – och inte med festivaler av sedvanligt snitt, utan mer alternativa tillställningar. Flera roliga och påhittiga evenemang arrangeras, med allt från akrobatik till hippiebarock.

Alpparken förvandlas från fridfull parkmiljö till festliga evenemang av alla de slag.
Fanny Arrafanny.arra@hbl.fi
08.07.2022 15:05 UPPDATERAD 20.07.2022 17:02
Under sommaren ordnas återigen mångsidiga, händelserika och kostnadsfria evenemang i historiska Alpparken – allt från utomhusrejv till barockmusik och funkigt svängande picknickar i den idylliska och grönskande parkmiljön. Lördag 9.7 inleds det roliga med Elephantasy – Funky Family Picnic, en stadsfestival för hela familjen, där en får njuta av inhemsk rytmmusik på två scener och ta del av olika workshops och smakupplevelser.

Sommar i Alpparken 2022

Lö 9.7. Elephantasy – Funky Family Picnic
Sö 10.7. Afrojazz Club goes Alppipuisto 
Lö 23.7. Alppimuisto – Free Open Air (psytrance)
Sö 24.7. Elmus folkfest (rock, indie)
Lö 30.7. Puistokarkelot (folkmusik)
Sö 31.7. Barockpicknick
Evenemangen finansieras till största delen av Helsingfors stad.

Akrobatik, gatukonst och nya artister

Vill du prova akrobatik? Vid Elephantasy kan du vara med i cirkus- och capoeiraworkshops eller akroyoga, som kombinerar yogaposer och akrobatik. Om du inte vill delta kan du i stället se på när Cirkus Johku uppträder. Den som är intresserad av urban gatukonst kan måla graffiti med gatukonstnären Fabio Pires. För familjens yngsta finns en egen lekplats med många uppmuntrande och roande aktiviteter.
– Till barnens favoritaktiviteter hör att pyssla elefantöron och att rulla omkring i Big Bools-bollar, då är man inuti ett uppblåsbart klot av plast, säger festivalproducenten Sami Mannerheimo skrattandes.
Akrobatik vid förra årets Elephantasy.
Årets urbana festival skiljer sig inte mycket från föregående år, konceptet är densamma, men artisterna varierar.
– Hela vårt syfte är att lyfta och ge synlighet åt nya artister. Vårt evenemang är en bra början för många, därför är artisterna tacksamma över vår verksamhet, förklarar Mannerheimo.
Etablerade artister inom exempelvis hiphop, rap och R & B -genrer har tidigare år uppträtt på deras scener bland annat rapartisten Hassan Maikal och R & B - och popartisten Isaac Sene.

Hippiebarockmusik i sommarvädret

Sommarevenemangen i Alpparken avslutas med en helt annorlunda atmosfär, nämligen Barockpicknick söndag 31 juli. Evenemanget ordnas av Finländska barockorkestern som under dagens lopp uppträder i olika sammansättningar, med stråkinstrument, oboe, cembalo och luta.
Barockmusiken passar perfekt i Alpparkens historiska miljö med träbroar och ankdammar. Programmet är även valt för en utomhusmiljö.
– Vi väljer sådan hippiebarockmusik som borde tilltala parkpubliken, förklarar Finländska barockorkesterns verksamhetsledare Laura Kajander.
Harmonisk stämning på scen under tidigare års barockpicknickar.
Barockmusiken passar alla åldrar.
– Man kan besöka evenemanget med sina barn och njuta av den ljuva musiken så länge man orkar. Vissa trivs i många timmar. Man kan ha egen matsäck med eller köpa något från matstånden. Det här är ett evenemang i väldigt fritt format, säger Kajander.
En av picknickens viktigaste mål är att nå en ny publik. Då du får en liten smakbit är det lätt att kolla och lyssna om barockmusiken är något för dig. 

Elephantasy – Funky Family Picnic lördag 9.7. kl. 14–22. Barockpicknick söndag 31.7. kl. 11–17. 

Den historiska Alpparken

Början av 1800-talet: Området består av skog, klippor och mindre odlingslotter.
1850–1860-talet: Brunnsparkens fader Henrik Borgström blir intresserad av området och vill bygga en brunnsrestaurang i närheten. En djurgård planeras också i området, som därför börjar kallas Djurgården. Järnvägen mellan Helsingfors och Tavastehus byggs 18581862 och klyver området i två delar. På järnvägens östra sida byggs en restaurang som Borgström ger namnet Alphyddan. Parken kring restaurangen börjar kallas Alpparken.
1875: Restaurangen brinner ner men byggs upp igen.
1908: Helsingfors stad börjar sköta om parken.
1913–1914: Parken rustas upp enligt stadsträdgårdsmästaren Svante Olssons idéer: fontäner, dammar och planteringar.
1951: Restaurangen förstörs helt och hållet av en eldsvåda. Endast stenfoten finns kvar i dag.
1985: Stora delar av parken renoveras, en amfiteater och en paviljong byggs.
2010-talet: Sällsynta växter planteras: japansk vingnöt, koreansk azalea, magnolia med mera.
I dag: Särskilt känd för evenemang, små konserter och picknickar.

ANDRA LÄSER