Hankens nya rektor: "Det är som att komma hem"

Professor Ingmar Björkman blir ny rektor för Svenska handelshögskolan i Helsingfors, Hanken. Hankens styrelse valde honom vid sitt möte på onsdagen.

Ingmar Björkman har jobbat vid Hanken tidigare också.
Ingmar Björkman, 63, kommer närmast från Aalto-universitetets handelshögskola där han har verkat som dekanus för skolan åren 2012–2019. Han har också varit professor i internationell företagsledning sedan år 2016.
Det är inte första gången Björkman jobbar på Hanken. Åren 1983–2011 var han bland annat professor och prorektor. Utöver detta har han internationell erfarenhet av gästande befattningar vid bland annat Stanford University i USA och INSEAD i Frankrike.
– Det är som att komma hem. Jag är väldigt nöjd med att vara tillbaka till min alma mater, säger Björkman.
Hankens styrelseordförande Christoph Vitzthum är nöjd med valet.
"Vi är glada över att Ingmar Björkman med sin gedigna erfarenhet, sitt starka ledarskap och sin dynamiska personlighet väljer att komma tillbaka till Hanken. I den dynamiska och föränderliga värld vi lever i finns det många möjligheter men även utmaningar för Hanken", säger Vitzthum i Hankens pressmeddelande.
Ingmar Björkman ser gärna att Hanken fortsätter på det spår av internationalisering som högskolan drivit sedan länge.
– Hanken har de tre mest ansedda internationella ackrediteringarna, som mindre än en procent av världens handelshögskolor har. Den har redan ett bra anseende i Finland men det betyder inte att vi inte ytterligare kan förbättra det internationellt, säger Björkman.

Vad hoppas du på att utveckla?

– Vi kan jobba på informationen om Hanken och öka förståelsen för vad vi gör. Dessutom ska vi koncentrera oss på gemenskapen för att fortsätta utvecklas och bli ännu bättre tillsammans.

Kom det som en överraskning?

– Jag kände på förhand till att jag utsetts till kandidat så jag skulle blivit förvånad om jag inte blivit vald. Det kändes bra innan och ännu bättre nu.
Björkman tillträder den första augusti för en mandatperiod på fem år. Karen Spens avgår för att från samma datum bli rektor för BI Norwegian Business School.
Till rektorns uppgifter hör att leda högskolans verksamhet och svara för att den sköts ekonomiskt och effektivt. Rektorn utnämner också största delen av personalen.

Hankens tidigare rektorer

Karen Spens 2015–2022
Eva Liljeblom 2010–2015.
Marianne Stenius 1993–2009.
Alf-Erik Lerviks 1985–1993.
Lars Wahlbäck 1975–1984.
Gösta Mickwitz 1971–1975.
Ilmari Hustich 1966–1971.
Svenska handelshögskolans första rektor var Oskar August Rosenqvist (1907–1918).
Källa: HBL:s arkiv, Wikipedia
Hanken har inte tvingats till samma radikala nedskärningar som flera andra universitet och högskolor de senaste åren. Hanken är också en av få handelshögskolor i världen som har en så kallad triple crown-ackreditering, tre viktiga ackrediteringar eller internationella kvalitetsstämplar som hänför sig till ekonomiska vetenskaper.
ANDRA LÄSER