Peter Sandelin var en av de första att varna för den accelererande miljökatastrofen

Poeten Peter Sandelin (1930–2019) förde vidare det poetiska arvet efter de stora finlandssvenska modernisterna. Som naturdiktare uppmärksammade han förstörelsen av miljön, skriver Michel Ekman i sin nekrolog.

18.02.2019 13:00 UPPDATERAD 18.02.2019 14:28
Hemma i universum heter en av Peter Sandelins böcker. Det kan låta storslaget men är det inte. Andra har nedtonade titlar som Tystnader, ljud eller I skuggan av ingenting. Sandelin är en poet som är hemma i sina omgivningar och den känslan skänker han vidare åt sina läsare. Det är en orsak till att man så gärna läser honom. Nycklarna är mottaglighet och uppmärksamhet. Att vara öppen inför allt som ges, fokusera, lära sig att verkligen se.
Poeten och bildkonstnären Peter Sandelin, som avled för några dagar sen, var född 1930 och debuterade 1951 med Ur Svalans loggbok. Han hörde till diktargenerationen som förde vidare det modernistiska arvet från Södergran, Diktonius, Björling och Rabbe Enckell. Tjugofem böcker blev det, den sista Måsen och skeppet (2013) vars pärmbild, som alltid av författaren själv, vackert knöt an till debuten. Det var signifikativt. Sandelin fann tidigt sitt uttryckssätt. Senare breddades hans poesi motiviskt, han prövade nya stilgrepp och blev en allt bättre poet. Men i grunden förblev han densamme trots att det ibland gjorde honom till en outsider.

ANDRA LÄSER