Lösningen finns i kökslådan: Så får du vips bort snöklumparna från hundpälsen

Veterinären Chita Wahlroos på djurkliniken Avec i Borgå rekommenderar att man tar till en ballongvisp för att få bort snöklumparna från sin fyrbenta vän.

Chita Wahlroos tipsar om att ta en ballongvisp till hjälp för att putsa hundens tassar snöfria efter en promenad i vinterväder.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
16.12.2022 15:15
Att snö fastnar i hundpälsen och bildar hårda klumpar är många mattar och hussar vana vid. Särskilt när det är bara ett par minusgrader och kramsnö ute, kan hunden se ut som en enda vandrande snögubbe efter promenaden. Snön fastnar särskilt på hundar vars päls liknar ull, som labradoodles och pudlar.
Det är i princip inte farligt, men kan bli besvärligt för sällskapsdjuret. Snöklumparna kan dra i hundens hud och begränsa dess rörlighet.
– Snöklumparna kan samlas under tassarna så att hunden går som på klackskor och det kan vara ganska obekvämt … När snöklumparna smälter, så väter de ner hemmet. Om pälsen blir genomblöt av snön, utan att den torkas, kan huden infekteras och hunden bli sjuk, säger Chita Wahlroos, veterinär i Borgå.
– Om hunden har mycket päls under tassen så kan man klippa håren kortare. Helt och hållet ska man inte klippa bort dem för pälsen skyddar tassen, tipsar Chita Wahlroos.
Sheltien Freddy fryser lite om framtassen.
Idén att använda en ballongvisp för att avlägsna snön från hunden är inte hennes, utan något som hon med sina kolleger såg på sociala medier.
– Vi tänkte att vi prövar det på våra egna hundar och det funkar faktiskt bra! Särskilt på de hundar som har lite mer päls och vars päls är mjuk.
De beslöt sig för att göra en video för att visa hundägare hur man gör. Du kan se videon här nedanför.

Funkar det inte lika bra med en dusch?

– Jo, att duscha med varmt vatten, inte hett, är ett effektivt sätt att ta bort snön. Nackdelen är att då måste man torka hunden noggrant.
Det finns också andra sätt att se till att hunden är i vinterskick, som att klä den i tossor eller i en overall.
– För några tiotals år sedan kanske man tänkte att hundkläder är ett uttryck för människans fåfänga, men hundraser som är avlade i alldeles andra omständigheter behöver dem för att klara Finlands kalla vintrar, säger Chita Wahlroos.
På hundpromenad i Helsingfors, på luciadagen den 13 december 2022.

Hur länge kan man vara ute med hunden i detta vinterväder?

– Det beror helt och hållet på hundens päls och på vad man gör ute. Man måste ta till sunt bondförnuft. Vi har så olika hundraser. Ju kortare pälsen är, desto snabbare börjar hunden frysa. Om hunden saknar bottenull så börjar den också frysa snabbt.
Finsk spets och husky är exempel på hundraser som klarar sig bra i kallt väder, medan korthåriga hundraser som jack russell, en del vinthundar och bulldogs kan behöva kläder för att inte börja frysa under promenaden.
Chita Wahlroos jobbar som veterinär på djurkliniken Avec i Borgå.

Ska man låta bli att trimma sin hund under vintern?

– Det beror helt och hållet på varför hunden trimmas. Om man trimmar hunden på grund av estetiska skäl och för att man vill få den i utställningsskick, och om man för den till utställningar så behöver man klä den. Om det inte är en utställningshund så ska man inte trimma.
– Den andra orsaken till att man trimmar hundar är att människan har velat avla fram en päls som är otroligt opraktisk och att den växer väldigt lång. Då måste man ta hand om pälsen så att den är praktisk.  
Vägsalt är något som irriterar och gör att det börjar svida i hundens tassar. Om man går på vägar som är saltade så är det alltså ett ytterligare skäl att klä tossor på hunden, enligt Chita Wahlroos.
Läs också:
Kössis berömda nos arbetar nu privat – nya hundar skolas för forskning och smittscreening

ANDRA LÄSER