Reinfeldts råd: Äldre ska jobba – inte golfa eller mata duvor

Det är ord och inga visor då tidigare svenska statsministern Fredrik Reinfeldt försöker lära finska kommunalpolitiker och tjänstemän hur Finland ska få ekonomin i skick.

Seniorerna i arbete. Det rådet ger Fredrik Reinfeldt Finland. Själv har han för avsikt att jobba åtminstone tills han är 75.
Efter ett dygn av makroekonomiska redogörelser och överläggningar om vad regeringens landskaps- och vårdreformer kan få för följder för den offentliga förvaltningen är förra svenska statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldts råd till 600 finländska kommunala tjänstemän och politiker en uppiggande fläkt vid Kommunförbundets årliga seminarium.
Reinfeldt talar varmt för den svenska modellen där exportindustrin anger nivån på löneökningarna. Det systemet i kombination med sänkta skatter på arbete är enligt Reinfeldt förklaringen till varför de svenska hushållen har det så bra ställt ekonomiskt.
Utöver lönebildningen där exportindustrin anger nivån, lyfter Reinfeldt upp vikten av att få så många som möjligt ut i arbetslivet. När han tillträdde som statsminister hade Sverige 550 000 förtidspensionärer.
– Jag frågade hur det var möjligt med tanke på att vi hör till de länder där folk lever längst. Det var ju inte så att vi skulle ha haft en halvmiljon människor som var för sjuka för att arbeta eller att det skulle ha pågått en förskräcklig influensaepidemi, provocerar Reinfeldt och berättar hur man såg till att radikalt försvåra alla möjligheter till förtidspensionering.
– Här har Finland en stor utmaning. Äldre ska inte spela golf eller mata duvor i parken, säger den förre statsministern som anser att den höjda sysselsättningsgraden bland äldre svenskar är den enskilt största förklaringen till varför landet har en tillväxt på fyra procent.

"Homogena samhällen urtrista"

Reinfeldt passar också på att slå ett slag för ökad invandring.
– Eftersom jag nu talar för finländare, ska jag förvarna er: Jag är väldigt mycket för invandring. De starkaste samhällena är öppna och blandade. Samhällen där alla tror på samma gud och gör samma saker är urtrista.
Reinfeldt påpekar att han är stolt över att Stockholm näst efter London är den mest mångkulturella staden i Europa.
– Det är kvinnorna som driver urbaniseringen och de som först söker sig till nya spännande miljöer. Min uppmaning till alla män är därför: Skärp er! Män presterar sämst i skolan och det är män som förirrar in sig i märkliga högerextrema uppfattningar.
Reinfeldt passar också på att gratulera Finland för 32 000 asylsökande i fjol.
– 32 000 är en bra siffra! I Sverige fick vi i fjol 160 000 asylsökande och prognosen för i år ligger på 140 000. Jag har träffat folk som har sagt att vi lever i ett land som kollapsat, men jag har då inte märkt några sådana tecken. Min erfarenhet av syrier och irakier är att de är de hårdast arbetande personerna som vi har i vårt samhälle.
ANDRA LÄSER