Jumbon kan uteslutas – deadline 31 december

Nykomlingen Salernitana slåss för nytt kontrakt i Serie A.Men frågan är om det ens kommer att spela någon roll vad som händer på fotbollsplanen framöver.Om klubben inte hittar en ny ägare innan året tar slut ser man ut att kastas ur ligan.

Franck Ribérys Salernitana riskerar att kastas ur Serie A inom kort.
22.12.2021 00:32 UPPDATERAD 22.12.2021 08:39
Salernitana ägdes tidigare av Claudio Lotito, som även äger ligakonkurrenten Lazio. Men det italienska fotbollsförbundet FIGC meddelade inför säsongen att klubben från Kampanien måste byta ägare; enligt regelverket är det inte tillåtet att äga mer än en klubb som spelar i samma division.
I stället togs Salernitana över av en stiftelse, som fått i uppdrag att sälja klubben före årsskiftet. Men trots flera bud har ingen lämplig köpare hittats.
Förra veckan informerade Salernitana det italienska fotbollsförbundet om situationen och bad om att få mer tid på sig att hitta ny ägare, och därmed få stanna kvar i Serie A.

"Tydligt vad som gäller"

I torsdags röstade Serie A-klubbarna anonymt för att Salernitana skulle få fram till slutet av säsongen på sig att ordna situationen – men nu säger fotbollsförbundets ordförande Gabriele Gravina att så inte blir fallet.
– Det finns inget nytt beslut. Det jag har gjort är att jag har läst notariehandlingen som föreskriver uteslutningen av Salernitana från Serie A om klubbens aktier inte blir sålda, säger Gravina.
– Jag hoppas att Salernitana hittar en köpare före den 31 december, annars är det väldigt tydligt vad som gäller.

Stannade hemma efter covidsmitta

Klubben, i vilken bland andra den franske anfallsveteranen Franck Ribéry spelar, ligger på jumboplatsen i Serie A med bara åtta inspelade poäng på 18 matcher.
Under tisdagskvällen skulle laget ha mött Udinese på bortaplan, men stannade hemma på grund av regionala restriktioner efter att ha fått flera positiva covidfall i truppen.
Ligan valde emellertid att inte skjuta upp matchen. I stället fanns domarna och Udineses spelare på arenan i Udine – och 45 minuter senare blåste domaren av "matchen".
Nu kommer domaren att skriva en rapport till ligans disciplinnämnd, som kommer att ta ett beslut i frågan.
Förra säsongen valde Napoli och Lazio att inte resa till bortamötena med Juventus respektive Torino efter smittspridning. Vid båda tillfällena stod hemmalagen redo att spela och tilldömdes initialt segern på walkover – men efter överklagan spelades matcherna vid senare tillfällen.