De tog steget från den bekväma gemenskapen i Jakobstad till det anonyma Kervo – ”Det kan också vara skönt att ingen vet vem du är”

– Många tycker att Kervo är en stad där det inte finns någonting, men jag har rekommenderat den åt alla. Här finns en bra konsthall och ett bibliotek, en svensk skola och så är det nära Helsingfors, säger Lisen Sundqvist. Hon lämnade ett aktivt liv i Jakobstad tillsammans med sin fru för en ny hemort där de inte kände någon.

– Det kan ibland kännas skönt att ingen vet vem du är, säger Lisen Sundqvist som flyttade från sin hemort Jakobstad till ett okänt – och finskspråkigt – Kervo.
16.03.2023 19:47 UPPDATERAD 17.03.2023 07:21
Från att ha bott i ett gammalt trähus, mitt i centrum av Jakobstad, har Lisen Sundqvist och frun Päivi Jokitalo landat i Kervo, en stad där Lisen gjorde debut den sista september i fjol. Hon kände en person i sin nya hemstad, men den personen flyttade bort en vecka efter att Lisens och Päivis flyttlass anlänt i slutet av oktober. Kontrasten mellan de båda liven är påtaglig.
– Jakobstad är en liten stad, och det betyder att direkt då man går ut på gatan träffar man bekanta. Vi hade också musikkaféet After Eight, där jag också har jobbat, snett över gatan. Där tillbringade jag mycket tid, ibland när jag gjorde frilansjobb försökte jag jobba där men det gick inte. Det kom så mycket människor som jag känner så jag fastnade alltid med käften.

ANDRA LÄSER