Endast vaccinerade får vallfärda till Mecka

I vanliga fall är det fullt med folk runt den svarta kubformade helgedomen Kaba. Förra året var det relativt glest med anledning av coronapandemin. Arkivbild.
Den som är vaccinerad kan få möjligheten att närvara vid årets pilgrimsfärd till Mecka. Saudiarabien meddelar att man kommer att tillåta 60 000 medborgare eller bosatta i landet att delta i 2021 års hajj, det arabiska namnet på vallfärden.
Vallfärden är planerad att hållas i slutet av juli och för att kunna delta måste man, förutom att ha vaccinerats, vara under 65 år samt inte lida av någon kronisk sjukdom, enligt den statliga saudiska nyhetsbyrån.
– Beslutet har tagits för att kunna garantera säkerheten under hajj med anledning av osäkerheten kring coronaviruset, säger hälsoministern Tawfiq al-Rabiah.
Detta blir andra året med en något annorlunda pilgrimsfärd. I fjol deltog omkring 10 000 personer – långt ifrån de 2,5 miljoner som vanligtvis samlas för vallfärden.
En nedskalad hajj är ett stort ekonomiskt avbräck för Saudiarabien, som redan drabbats hårt av fallande oljepriser och uteblivna intäkter på grund av pandemin.
ANDRA LÄSER