Bottas tillbaka i tio-i-topp – Russell skrällde i kvalet

Valtteri Bottas lyckades utmärkt i tidskvalet till Ungerns GP. Ännu nöjdare var Mercedesföraren George Russell som knep karriärens första pole position.

Valtteri Bottas.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
30.07.2022 18:38
Efter sex lopp med en startruta utanför de tio bästa lyckades Valtteri Bottas ta sig till den sista tidskvalfasen (10 bästa förarna) inför Ungerns GP. Bottas var åttonde snabbast i fältet och tangerar säsongens fjärdebästa tidskvalplacering. Säsongens bästa är en femteplats i Miami i början av maj.
Bottas Alfa Romeo fick några tekniska uppdateringar inför F1-helgen i Ungern och det syntes direkt.
– Jag har känslan att jag har mer downforce och bättre grepp. Det är inget stort steg framåt, men i rätt riktning, sade Bottas i veckan.
Bottas uppskattade att uppdateringarna i bästa fall skulle ge honom två tiondelar till godo jämfört med tidigare tidskval. Kanske att just det var avgörande då Bottas klämde sig in bland de tio bästa i den andra kvalfasen.

Russells första pole position

Tidskvalet bjöd också på en brittisk jätteskräll. Den 24-åriga Mercedesföraren George Russell slog till med ett snudd på perfekt sista varv och petade ner Ferraris Carlos Sainz jr från pole position med 44 tusendels sekunder.
Hittills den här säsongen har det varit en Ferrari eller en Red Bull i första startrutan i samtliga tolv lopp – men Russell satte stopp på den sviten med karriärens första pole position.
– Jag är överlycklig. Alltså det där sista varvet – jag kom igenom de första kurvorna, sedan bara ökade och ökade. Så såg jag att jag var etta då jag korsade mållinjen. En otrolig känsla, sade Russell i tv-intervjun på banan.
Om Russell och Mercedes var euforiska efter kvalet så var stämningen hos VM-ledande Red Bull den motsatta. Sergio Perez lyckades inte ta sig till den sista kvalfasen och startar elva till söndagens lopp. Stallkamraten Max Verstappen misslyckades i den sista kvalfasen och startar tia.
Ferrari var i vanlig stil på hugget då Charles Leclerc startar som tredje man snett bakom stallkompisen Sainz jr.