Sedan den nuvarande utlänningslagen trädde i kraft 2004 har den ändrats cirka 90 gånger. Lagens struktur är sönder, den är hopplöst svårförståelig och innehåller paragrafer som kontinuerligt vållar problem i tillämpningen. Små justeringar räcker inte längre, utan utlänningslagen är i behov av en totalrevidering.
Som ett led i förberedelserna för revideringsarbetet beställde Inrikesministeriet nyligen en studie om den nuvarande lagen. Utredningen ”Beredning av hållbar lagstiftning: fallet utlänningslagen” publicerades i januari. Forskargruppen som gjorde studien bestod av mig samt av forskarna Oona Alitalo och István Rytkönen från den juridiska fakulteten vid Åbo universitet.
I enlighet med vårt uppdrag fokuserade vi på två forskningsfrågor. För det första skulle vi utreda vilka delar av utlänningslagen har ändrats och varför. Vi gjorde följaktligen en utförlig kartläggning av alla ändringar och identifierade orsakerna till dessa. Därtill hade vi till uppgift att analysera vilka omständigheter skapar förutsättningar för hållbar lagstiftning.
ANDRA LÄSER
Helsingfors
Besvikelse hos muminföretaget – huvudkontor byggs inte i område som är populärt bland finlandssvenskar
28.03.2023 16:06

Helsingfors
Mitt i Helsingfors byggs ett hus många kommer att besöka – bara rulltrapporna kostar 6 miljoner euro
28.03.2023 08:07

Fartyg
Danskt oljetankfartyg attackerat av pirater – rederiet har inte fått kontakt på flera dagar
28.03.2023 17:07


Riksdagsvalet 2023
Läsarfrågor | Hur ska man rösta så att Sannfinländarna inte blir regeringsparti? Ska arvsskatten slopas?
28.03.2023 17:36
