Det oförmodade mötet mellan en rumpa och ett våffeljärn

Att Kaj Korkea-aho och Ted Forsström kliver över till barnlitteraturen är efterlängtat. De kan sitt humorhantverk och har samlat förtroendekapital med radiosketcher, podd, tv och teater och varsitt författarskap.

Dagboksroman. Ted Forsström och Kaj Korkea-aho gör efterlängtad entré i barnlitteraturens värld.

BARNBOK

Kaj Korkea-aho & Ted Forsström, ill. Pentti Otsamo
Zoo! Virala genier
Förlaget M 2017
Tonårstiden levs numera uppkopplad. Popularitetspoäng vinns genom virala genomslag. I högstadieåttan där Atlas Frisk går lyckas tuffingen Justus med sina Duudson-inspirerade pranks få oändligt många visningar:
”Vad ska man göra för att bli känd i dagens värld? 1. Trycka röven mot ett våffeljärn. 2. Filma den brända röven. 3. Ladda upp klippet.”
Justus knäcker nämligen den virala succén våffling eller att vaffla, som går ut på mötet mellan en bar rumpa och ett våffeljärn, gärna på oväntade platser. En surrealistisk strategi, som ekar ”det oförmodade mötet mellan en symaskin och ett paraply på ett operationsbord”. Skolans rektor ”Mun fast!” Bäckman är inte nådig och går till motattack genom att lansera en läskampanj i kampen mot vafflandet. ”Jag utmanar alla att läsa. Det här är läsning inför en hel skola. This is reading in front of everyone” basunerar han ut och ställer sig sedan och läser tyst för sig själv inför de häpna eleverna. Episoden är klockren i sin kollision mellan digital kultur och ett läsfrämjande som säkert står en del upp i halsen.

Humorgenrens låga ribba

Att humorduon Pleppo, alias Kaj Korkea-aho och Ted Forsström kliver över till barnlitteraturen är efterlängtat. De kan sitt humorhantverk och har samlat förtroendekapital med radiosketcher, podd, tv och teater och varsitt författarskap. 2012 belönades de med Kulturfondens framtidspris. Korkea-aho har redan en bred läsekrets av unga genom sina romaner. Forsström briljerar med sina nyordssamlingar där existerande ord blir nya enligt mallen ”Land+ andfådd = landfådd, när man blir trött på ett helt land. Jag blir helt landfådd av vår riksdag”. Allt är alltså dukat för framgång då Zoo! Virala genier släpps.
Genren är humoristisk dagboksroman modell Anders Jacobsson och Sören Olssons Bert-böcker (1987-2017) och Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans (2007-2017) med adress till läsmotvilliga pojkar. Detta innebär dessvärre att en humorhinna täcker pojkskildringen, särskilt inledningens skildring av fixeringen vid stora bröst är svårsmält för läsare som tagit förlagets beteckning ”ungdomsroman” på allvar. Trots att handlingen är förlagd till högstadiet är detta en utpräglad mellanåldersbok. Med sina rikliga illustrationer gränsar genren till grafisk roman. Illustrationerna passar som hand i handske med sin serietidningsestetik. Därför är illustratören Pentti Otsamos bildberättande en väsentlig del av helheten, trots att hans namn smusslats undan, förmodligen av kostnadsskäl eftersom illustratörer arvoderas enligt synlighet på pärmen.

Pojkars längtan

Bästisen Elliot flyttar utomlands och Atlas håller under en knapp månad intensiv mejlkontakt med honom med rapporter ur högstadielivet. Sin uppenbara bästislängtan skyler Atlas över med hurtfriska skämt. Till mejlen bifogar han sina bilder gjorda för deras gemensamma webcomic Zoo!. Elevrådsvalet seglar upp i skolan och Atlas, som råkar rädda en klasskamrat som drabbats av en sjukdomsattack, kandiderar. Det skadar inte att snygga Sarah-Li är hans kampanjchef. Motkandidaten är den vafflande Justus och komiken växer i takt med att skadorna på hans bakdel ökar. Under den dråpliga intrigen flödar puberteten med dess förändringar och högstadielivets utmaningar som en ohejdbar underström, men utan att fördjupas.
Boken breddar den finlandssvenska barnboksutgivningen och det är bäddat för en bästsäljande långkörare, men läsare som längtar efter en mer nyanserad ungdomsroman av duon får vänta. Zoo! Virala genier är träffsäkert underhållande i sin lättviktargenre. Som Atlas Frisk sammanfattar det: ”Livet LOL.”
ANDRA LÄSER