Erin Brockovich varnar för följderna efter tågkrasch

Den amerikanska miljöaktivisten Erin Brockovich varnar boende i East Palestine, Ohio, efter den allvarliga tågkraschen för tre veckor sedan. – Ni kommer att få leva med hälsoriskerna i åratal, varnar Brockovich.

Miljöaktivisten Erin Brockovich träffade befolkningen i East Palestine på fredagen.
25.02.2023 07:03 UPPDATERAD 25.02.2023 18:09
Det är tre veckor sedan ett 50-tal vagnar i ett godståg med 150 vagnar från Norfolk Southern spårade ur i utkanten av den lilla staden East Palestine och började brinna. Tåget var lastat med bland annat vinylklorid, ett ämne som är giftigt, brandfarligt och kan vara explosivt och för att undvika explosioner beslöt man att på ett kontrollerat sätt bränna upp den vinylklorid som fanns på tåget.

Evakuerades

Stora delar av staden evakuerades och vattnet förorenades och de boende vittnar om en stark kemikalisk lukt som ligger över hela samhället.
Ohios miljödepartement uppskattar att utsläppet har förorenat vattnet i över elva kilometer bäckar i närheten och dödat cirka 3 500 småfiskar. Det förekommer även uppgifter om sjuka husdjur och boskap, men inga dödsfall bland djur har ännu med säkerhet kunnat kopplas till olyckan.
Giftig vinylklorid eldades upp efter tågurspårningen i East Palestine. Bild från måndagen den 6 februari.
Efter att flera av de boende i East Palestine tagit kontakt med miljöaktivisten Erin Brockovich om situationen besökte hon på fredagen samhället och höll ett möte med befolkningen.
Och hennes tal var allt annat än uppmuntrande.
– Ni vill bli hörda, men ni kommer att få höra att det är säkert, ni kommer att få höra att ni inte ska oroa er. Men det är bara skitsnack, för ni kommer att oroa er. Samhällen vill bli sedda och hörda och hälso- och miljöriskerna kommer finnas i många år, sade Erin Brockovich under mötet, och fortsatte:
– Förvänta er inte att någon kommer ge er svaren. Tyvärr finns det ingen snabb lösning. Det här kommer bli en lång historia.
Brockovich lovar nu att hjälpa befolkningen att få rättvisa, kunskap om sina rättigheter samt att se till att tågbolaget tar sitt ansvar.
Intresset för mötet i skolaulan i East Palestine var stort och över 2 000 invånare hörde Brockovich prata. Flera av dem vittnade om hur de påverkats fysiskt av utsläppet och den oron de känner för framtiden och sina barns hälsa.

Erin Brockovich

Erin Brockovich föddes som Erin Pattee den 22 juni 1960 i Lawrence, Kansas.
Hon är främst känd genom ett rättsfall 1993 mot företaget Pacific Gas and Electric Company (PG & ) som hon vann trots avsaknad av juridisk träning eller utbildning.
År 2000 kom filmen Erin Brockovich, baserad på händelsen. I filmen spelas Brockovich av Julia Roberts.
Brockovich är i dag miljöaktivist, konsult och författare. Hon har även arbetat som programledare.
Erin Broickovic sajt www.brockovich.com

Trump på plats

Urspårningen har även blivit en politisk het potatis.
I onsdags besökte USA:s tidigare president Donald Trump området och delade ut vattenflaskor och kepsar samt kritiserade Bidenregeringen för hur tågurspårningen har hanterats.
Dagen efter åkte transportminister Pete Buttigieg dit för att informera sig och visa att regeringen har East Palestine på sin radar. Sedan tidigare har han också presenterat ett reformpaket för att öka säkerheten på järnvägar i landet.
USA:s miljömyndighet EPA beordrade förra veckan transportbolaget att städa upp olycksområdet. President Joe Biden har beordrat tjänstepersoner från myndigheter att knacka dörr i området för att kolla hur invånarna har det, och vid behov sätta dem i kontakt med organisationer eller myndighetsresurser.
Flera stämningar har redan gjorts mot Norfolk Southern, som är ett av landets största järnvägsföretag. Enligt en undersökning av New York Times har olyckor som företaget är inblandat i ökat under de senaste fyra åren på grund av drastiska nedskärningar som gjorts för att öka vinsterna.

ANDRA LÄSER