Facit och statistik talar mot Staffan Bruuns påståenden

Säg mig den folkgrupp som verkligen lyckas integrera sig på den finska arbetsmarknaden, lär sig finska språket och ännu avancerar till mera kvalificerade arbeten.

04.05.2019 05:55 UPPDATERAD 04.05.2019 10:53
Jag ifrågasätter några påståenden i Staffan Bruuns insändare (HBL Debatt 26.4) Han påstår att "Jussi Halla-aho försöker framstå som en rumsren och seriös partiledare". Vad är det som gör att han inte skulle vara det? Bruun fortsätter med att nämna journalisterna och Halla-ahos gamla bloggar. Må vara att de en gång var provocerande. Högsta domstolen har dock behandlat dem och gett sin dom i ärendet. Undrar varför Bruun inte har gjort något åt saken då han frågar "varför ställde ingen journalist Halla-aho mot väggen före valet". Bruun titulerar ju ändå sig själv som journalist. Eventuellt klarar inte journalisterna av att begripa migrationsfrågan i sin helhet och har därför så enkelspåriga utlåtanden.
Läs också: Staffan Bruuns mediekritik är helt ok
Bruun skriver att "utan invandrare stannar Finland". Beträffande arbetskraftsinvandring är det önskvärt att kunniga och utbildade människor kommer till Finland för att arbeta. Bruun påstår ändå att "Vem ska köra våra bussar, städa, plocka disk och dela ut tidningar om vi inte ständigt får nya invandrare som tar över när de som kommit tidigare lärt sig finska och skaffat sig mera kvalificerade arbeten". Vilka är de invandrare som skaffar sig mera kvalificerade arbeten? Observera att Bruun blandar ihop alla "invandrare" i ett. I stycket före nämner Bruun asylsökande, nu antagligen arbetskraftsinvandring, senare igen asylsökande och plötsligt IS-barn.
Säg mig den folkgrupp som verkligen lyckas integrera sig på den finska arbetsmarknaden, lär sig finska språket och ännu avancerar till mera kvalificerade arbeten. Jag förutser att Bruun framöver skiljer på dessa migranter. Observera att Finland även tar emot 750 kvotflyktingar varje år. Dessa och de asylsökandena har så gott som ingenting att göra med Bruuns nämnda busschaufförer, städerskor, diskare och tidningsutdelare.
Ett verkligt magplask är Bruuns påstående om de 30 000 "nödställda". Hur i all världen har han fått alla dessa till nödställda? För det första kom det 32 476 människor 2015, närmast unga, cirka 20-åriga män i märkeskläder och guldklockor som gick genom ett flertal trygga europeiska länder för att lämna sin asylansökan i just Finland. Åren därpå kom och kommer tusentals till. Detta är ett kumulativt fenomen och om cirka var tredje stannar lagligt är det i mina ögon mycket! Dessa avancerar knappast till kvalificerade arbeten! Åtminstone talar facit och statistiken mot Bruun.
Observera att flera gånger syftar Bruun på att det är krig i Syrien, men varför kommer det då för det mesta irakier till Finland? I vilken bubbla är det han lever då han inte ser problematiken i detta. Tiotusentals unga män, utan utbildning, språkkunskap etcetera väljer Finland med de bästa sociala förutsättningarna. Dessa är inga nödställda såsom kvotflyktingarna som väljs direkt ur flyktingläger.
Jag förstår inte hur Bruun kan påstå att politiken som den forna regeringen bedrivit skulle vara "människofientlig". Menar han verkligen att alla – inklusive ättlingar – som lyckas ta sig till Finland, oavsett motivering, skall få stanna här och bli omhändertagna resten av livet bara för att det är "misär" i Mellanöstern?
Att Bruun inte tycker om Jussi Halla-aho är underförstått, men att Bruun i offentliga medier släpper ur sig sådana grodor som till exempel "alla rekord i omänsklighet slår Jussi Halla-aho när han prisar den italienska regeringen för att stoppa människoräddningsoperationer på Medelhavet". Europeiska unionen har inte fått stopp på rallyt över Medelhavet och därför har tusentals människor omkommit på vägen mot Europa. Detta är till stor del tack vare dessa "människoräddningsoperationer". Detta ledde till att farkosterna endast hjälpligt lämnar Afrika och sedan plockar Frontex och dylika upp migranter ur havet. Det här är ansvarslöst och vansinnigt samt livnär människosmuggling! Observera att den explosionsartade människotillväxten i Afrika inte minskar antalet migranter till Europa, tvärtom.
Det lönar sig att fråga personligen om det är något Bruun undrar över i Halla-ahos uttalanden. I sin egenskap av journalist vore det enkelt för Bruun att be om en intervju med Jussi Halla-aho.

Samuel Sjövall

Helsingfors

ANDRA LÄSER