I ett inlägg i Helsingin Sanomat problematiserar professor Vesa Puttonen både arbetslösa akademiker och personer som inte vill flytta till annan ort för att jobba.
För att Finland ska återhämta sig från den industriella nedmonteringen som började 2008 behövs det enligt honom nya krafttag. Han vill ifrågasätta begreppet "arbete som motsvarar utbildningen" eftersom det enligt honom bara existerar i en stängd ekonomi. I dagens värld finns det bara jobb, skriver han.
En doktor som utbildat sig på samhällets bekostnad har som uppgift att söka jobb, enligt hans logik: Om det inte finns jobb inom det egna området måste man ta något annat och börja betala tillbaka utbildningskostnaderna till samhället. Så har det varit i andra länder redan länge, skriver Puttonen och tillägger att samma princip gäller ifall man inte får jobb på hemorten – då får man lov att flytta. Med hans ord: Samhället har inte råd att bekosta livet där människan råkar vilja bo.
Han påminner om att det inte ens handlar om ett nytt tankesätt. För bara några årtionden sedan skulle finländarna inte ha fått för sig att förutsätta att samhället betalar stöd om man inte vill flytta efter jobb.
Enligt Puttonen befinner sig välfärdsstaten i en finansieringskris, och om tillväxten inte ökar konstant måste välfärden monteras ner för att stoppa skuldsättningen.
ANDRA LÄSER
Åland
Ateneum hade inte råd – Anders Wiklöf köpte Edelfelttavla för 400 000 euro och slänger nu en känga mot andra konstintresserade
30.03.2023 17:05

Riksdagsvalet 2023
Missade du sista valdebatten? HBL analyserar vem som glänste och vem som missade
31.03.2023 00:46

Svenskfinland
Kommentar: Hej Svenska Dagbladet – Svenskfinland är inte bara en halvsunkig kärlekshistoria med SFP
30.03.2023 21:08


Utmärkelser
Kulturfondens stora pris till Natasha Lommi: ”Dansen är på väg uppåt just nu”
31.03.2023 00:01
