Puttonen tycker att vi ska glömma "arbete som motsvarar utbildningen"

Vesa Puttonen, professor i finansiering vid Aalto-universitetet, anser att det är individens uppgift att ta de jobb som finns att tillgå – arbetsgivarna väljer de arbetstagare de behöver.

19.01.2018 08:09 UPPDATERAD 19.01.2018 08:10
I ett inlägg i Helsingin Sanomat problematiserar professor Vesa Puttonen både arbetslösa akademiker och personer som inte vill flytta till annan ort för att jobba.
För att Finland ska återhämta sig från den industriella nedmonteringen som började 2008 behövs det enligt honom nya krafttag. Han vill ifrågasätta begreppet "arbete som motsvarar utbildningen" eftersom det enligt honom bara existerar i en stängd ekonomi. I dagens värld finns det bara jobb, skriver han.
En doktor som utbildat sig på samhällets bekostnad har som uppgift att söka jobb, enligt hans logik: Om det inte finns jobb inom det egna området måste man ta något annat och börja betala tillbaka utbildningskostnaderna till samhället. Så har det varit i andra länder redan länge, skriver Puttonen och tillägger att samma princip gäller ifall man inte får jobb på hemorten – då får man lov att flytta. Med hans ord: Samhället har inte råd att bekosta livet där människan råkar vilja bo.
Han påminner om att det inte ens handlar om ett nytt tankesätt. För bara några årtionden sedan skulle finländarna inte ha fått för sig att förutsätta att samhället betalar stöd om man inte vill flytta efter jobb.
Enligt Puttonen befinner sig välfärdsstaten i en finansieringskris, och om tillväxten inte ökar konstant måste välfärden monteras ner för att stoppa skuldsättningen.

ANDRA LÄSER