Polisanmälan efter HBL:s avslöjande – advokaten: Anders Brandt kan ha frihetsberövats utan laga grund

Det råder frågetecken kring polisinsatsen då svenska gränspolisen frihetsberövade sex finländska klimataktivister i Stockholm. Polisanställda säger att besluten inte togs på rätt sätt då finländarna omhändertogs i hamnen. Men de ansvariga nekar och skyller på bristande kommunikation.

Efter HBL:s avslöjande meddelar advokaten att de kommer att anmäla det inträffade till polisen och justitieombudsmannen.

Polisinspektör Sasa Ristic är kritisk till hur det gick till då svenska gränspolisen frihetsberövade finländska klimataktivister. ”Om man gör fel är det bättre att dokumentera det och tala om att felaktigheten orsakades av missförstånd, i stället för att efterhandskonstruera”, säger Ristic.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
07.09.2022 05:00 UPPDATERAD 07.09.2022 10:41
För två veckor sedan frihetsberövades sex finländska klimataktivister då de anlände med färjan från Åbo till Stockholm. HBL skrev nyligen om en av dem, 24-åriga Anders Brandt, som var på väg till en demonstration på Gotland. Planen grusades då polisen stoppade honom, tog  honom till polisstationen och till slut till Migrationsverkets förvar i Märsta. Brandt satt inspärrad i fyra dagar innan han avvisades med ett tvåårigt inreseförbud.
Det råder frågetecken kring polisinsatsen då finländarna frihetsberövades. HBL har talat med medverkande i insatsen som uppger att besluten att omhänderta aktivisterna inte gjordes rätt. Polisbefälet på stationen och insatschefen säger att oklarheterna berodde på missförstånd i kommunikationen.
Insatsen gjordes som en inre utlänningskontroll.

ANDRA LÄSER