HS: 20 finländare strider för Ryssland i Wagnergruppen

Det är inte bara ryska medborgare som ingår i den beryktade elitstyrkan Wagner utan även en amerikansk general och runt 20 finska medborgare, skriver förbandets grundare i ett mejl till Helsingin Sanomat.

Runt 20 finländare ingår i den ryska elitstyrkan Gruppa Vagner, uppger förbandets grundrare, oligarken Jevgenij Prigozjin för Helsingin Sanomat. Arkivbild.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
26.11.2022 08:40
Cirka 20 finländare ingår i det ryska privata legoförbandet Wagnergruppen eller Gruppa Vagnera. Det uppger oligarken Jevgenij Prigozjin i ett mejlsvar till Helsingin Sanomat. Prigozjin anses allmänt leda en stor så kallad trollfabrik i Sankt Petersburg, som producerar och sprider desinformation.
”Det finns inte särskilt många finska medborgare i Wagner, ungefär 20 personer. Jag kan inte ge närmare information om dem”, skriver Prigozjin i svaret som citeras av flera nyhetsbyråer.
”De är i huvudsak experter på sitt område, mycket ideologiska och motivera. Jag har en väldigt bra uppfattning av finländarna på fält.”
Enligt Prigozjin ingår samtliga finländare i en brittisk bataljon i Wagnergruppen. De ska lyda under en amerikansk officer som tidigare varit marinkårsgeneral.
Wagnergruppen är på flera sätt Rysslands motsvarighet till den franska främlingslegionen. Styrkan är privat finansierad och lyder därmed inte under ryska armén, utan kallas in separat till krigshärdar runtom i världen. De senaste åren har Wagnersoldater ingripit i väpnade konflikter åtminstone i Syrien, Libyen och inte minst i Ukraina, dit över 1 000 soldater kallades i slutet av mars 2022. Gruppen har upprepade gånger anklagats för grymheter och krigsbrott.
Huruvida de finländska medborgarna befinner sig vid fronten i Ukraina eller någon annanstans framgår inte av Prigozjins mejl till HS.
Wagnergruppens exakta storlek är okänt men uppskattas vara mer än 5 000 soldater.
Det var först i september 2022 som Prigozjin lev fram och hävdade att han hade grundat Wagnergruppen.
Wagnergruppens grundare, oligarken Jevgenij Prigozjin, äger även det här konferenscentret i Sankt Petersburg som ryska soldater besökte i början av november.

ANDRA LÄSER