Från måndag ska fransmännen ha pass för att gå på kafé eller åka tåg – tiotusentals demonstrerar i hela landet

För fjärde helgen i rad demonstrerar tiotusentals människor runt om i Frankrike mot kravet på covidpass för den som ska gå på kafé eller åka tåg. Demonstranterna anser att deras rättigheter kränks.

Med rökfacklor protesterar människor i Paris mot covidpasset som från måndag krävs för bland annat kafébesök och tågresor i Frankrike.
Demonstrationer hölls på lördagen på cirka 150 platser runt om i Frankrike. I Lyon visade tv-bilder hur polisen använde tårgas för att skingra demonstranter som kastade föremål mot ordningsmakten.
I en av flera marscher som utlysts i Paris tågade flera hundra personer från de västra förorterna mot centrum, skanderande "Frihet" och "Macron, vi vill inte ha ditt pass". Alexandre Fourez, iförd munskydd, berättar att han deltar för första gången och att han har haft covid-19.
– Problemet med hälsopasset är tvånget, säger han och tillägger att han tvivlar på att det kommer att bli tidsbegränsat.
Protesterna samlar deltagare från olika grupperingar. I tågen syns anarkister, högerextremister, vaccinmotståndare och medlemmar av Gula västarna som demonstrerade mot regeringens politik före pandemin.

Gäller även uteservering

Kravet på covidpass gäller fram till den 15 november. Från måndag måste de som till exempel vill gå på restaurang eller kafé kunna visa att de är färdigvaccinerade, nyligen testats negativt eller tillfrisknat från sjukdomen. Reglerna gäller både inomhus och på uteserveringar. Passet krävs också för inrikesflyg och fjärrtåg.
Sedan den 21 juli är covidpasset redan obligatoriskt i simhallar, biografer, teatrar och museer.
Liknande hälsopass har införts i flera andra europeiska länder men Frankrike har kanske de mest långtgående reglerna. President Emmanuel Macron hoppas att passet ska förmå tveksamma att vaccinera sig och bidra till att hejda smittspridningen. Kritikerna hävdar att kravet inkräktar på deras medborgerliga rättigheter.

Färre demonstranter väntas

Minst 37 000 personer deltog i demonstrationer i regionen Provence-Alpes-Cote d'Azur där städer som Toulon, Nice och Marseille ligger, enligt lokala myndigheter.
Förra helgen samlade demonstrationerna över 200 000 personer i hela landet, jämfört med 160 000 helgen innan, enligt inrikesdepartementet. Polisen sade inför den här helgen att de väntade sig att antalet skulle sjunka.
Nästan 55 procent av befolkningen har fått två sprutor av vaccin mot covid-19. Trots det är smittspridningen fortsatt hög med runt 25 000 nya fall rapporterade på fredagen.

ANDRA LÄSER