Ryssland stormar stålverket i Mariupol

Ryska styrkor har gått till anfall mot stålverket i belägrade Mariupol där hundratals människor ännu söker skydd. Samtidigt har ett hundratal civila som i helgen evakuerades från stålverket nu nått staden Zaporizjzjia.

Satellitbild av Azovstal. Arkivbild.
Martin Mederyd Hårdh/TT
03.05.2022 07:26 UPPDATERAD 03.05.2022 20:29
Stålverket Azovstal är den sista ukrainska utposten i strategiskt viktiga Mariupol, som ligger långt österut vid Ukrainas Svartahavskust.
På tisdagseftermiddagen meddelade Ryssland att en större offensiv har inletts med artilleribeskjutning, flygbombningar och soldater på marken. Ryska försvarsdepartementet anklagar ukrainska stridande för att utnyttja de senaste dagarnas relativa lugn till att upprätta nya eldställningar.
Det ryska beskedet bekräftas från kulvertar under jord av Sviatoslav Palamar, biträdande befälhavare över ukrainska Azovregementet.
"Ett kraftigt anfall på Azovstalverket pågår med understöd av bepansrade fordon", skriver han på sociala medier och lägger till att ryska styrkor även kommer via fartyg.
"Vi kommer att göra allt vi kan för att stå emot den här attacken men vi uppmanar till omedelbar evakuering av de civila som finns kvar i stålverket", fortsätter han.

Gömmer sig under jord

Ovan jord har stålverket sedan tidigare bombats till betongrester. Under jord har såväl civila som stridande gömt sig i flera veckor, medan ryska styrkor har fått order om att omringa området och isolera de sist kvarvarande.
I samband med det ryska anfallet meddelade FN att över 100 personer som evakuerats hade nått staden Zaporizjzjia, som kontrolleras av Ukraina.
Andrij Fedorov kramar om sin son Makar vid en anläggning i Zaporizjzja, där man tar emot människor som fördrivits från sina hem. Makar och hans mamma har lyckats ta sig dit från belägrade Mariupol varpå familjen återförenats.
– 101 kvinnor och män, barn och äldre, kunde äntligen lämna bunkrarna under Azovstal och efter två månader åter se dagsljus, säger Osnat Lubriani, FN:s koordinator på plats.
Hon varnar för att många fler civila finns kvar inne i Azovstal men säger också att FN är redo att evakuera alla som fortsatt är fast i stålverket.

Putin: Vi är redo för samtal

I ett telefonsamtal med Frankrikes president Emmanuel Macron anklagade den ryske presidenten Vladimir Putin Ukraina för att inte ta fredssamtalen på allvar eller att inte vara redo för dem – och väst för att blunda för ukrainska krigsbrott.
– Västvärlden kan få slut på dessa grymheter genom att sätta press på Kiev och sluta leverera vapen till Ukraina, sade Putin enligt ett uttalande från Kreml.
Två kvinnor spatserar genom rasmassor och rester av ett lägenhetskomplex i en del av Mariupol som står under rysk kontroll.
– Från rysk sida är vi redo för samtal, bedyrade han vidare.
Macron å sin sida uppmanade enligt Élyséepalatset Putin att låta evakueringarna från Azovstal och Mariupol att fortsätta samt att Ryssland ska gå med på en vapenvila.

USA: Ryska soldater är illa ledda

USA vill ge en bild av att den ryska armén inte är tillräckligt förberedd för att ta nya tag vid krigets östra front. Ryska soldater är illa ledda, saknar stridsmoral och drabbas åter av bristande logistik, enligt amerikanska försvarsdepartementet.
"Vi ser på sin höjd minimala framryckningar av ryssarna i Donbass", citeras en icke namngiven tjänsteman i ett pressmeddelande på departementets hemsida.
Enligt mer oberoende observationer har Ryssland avancerat i Donbass de senaste dagarna, men i väldigt långsam takt. På måndagen rapporterades ukrainska styrkor ha återtagit ett antal mindre orter i regionen.
Rysslands framryckningar har skett öster om den omstridda lilla staden Popasna, som ligger centralt i Donbass, och öster om staden Izium, som ligger intill regionen.
Minst tio civila dog när ryska trupper anföll en kemisk fabrik strax norr om staden Donetsk. Guvernören Pavlo Kyrylenko varnar för att den siffran lär stiga.

ANDRA LÄSER