Jukka Viikilä fick sin andra Finlandia för experimentell roman om hjärtoperation och läsning

Jukka Viikilä får sitt andra Finlandiapris med romanen Taivaallinen vastaanotto. Osmo-Tapio Räihälä får Fack-Finlandia för en bok om musik, och Finlandia Junior går till Anne-Maija Aaltos ungdomsroman.

Jukka Viikilä får Finlandiapriset för en roman som får prisdomaren att känna sig "lätt men mätt".
Jukka Viikiläs vinnande roman Taivaallinen vastaanotto (Otava) handlar om den fiktiva författaren Jan Holms autobiografiska roman och människorna som läser den, samt om Holms hjärtoperation.
Den enväldiga domaren, filmregissören Zaida Bergroth, berömde Jukka Viikiläs språkliga exakthet och originaliteten i romanens iakttagelser: "Dess fragmentariska, experimentella struktur är överraskande naturlig, och efter läsningen känner jag mig lätt, men mätt. (...) Ett verk med många infallsvinklar men trots det förtrollande enhetligt."
Viikilä vann Finlandiapriset i romankategorin också för fem år sedan, med Akvarelleja Engelin kaupungista.
Två författare tidigare under Finlandiaprisets 38-åriga historia har fått priset två gånger.  Bo Carpelan belönades för Urwind 1993 och för Berg 2005. Olli Jalonen fick priset 1990 för Isäksi ja tyttäreksi (Far och dotter) och Taivaanpallo 2018.

Fack-Finlandia åt plädering för konsten

Osmo Tapio Räihäläs Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa (Avain? belönas med Fack-Finlandia. Prisdomaren Katri Makkonen motiverar:
"Vi lever i en tid då inte bara kunskapens utan också kulturens betydelse ifrågasätts. Den bok jag valt att belöna förklarar vackert, oemotsägligt och dessutom humoristiskt varför vi behöver kultur och konst. Författaren uppger att konsten är ett av människans grundläggande behov, och skriver att trots att konsten aldrig gett någon människa livet, har den gett otaliga människor en orsak att leva."

Finlandia Junior

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään (Otava)
En ungdomsroman som handlar om "det vi alla har gemensamt. Minnen. Frihet. Att börja om. Ungdomen. Berättelsen flyter på, dess värld är avlägsen men aktuell", motiverar prisdomaren Perttu Pölönen. "Boken påminner om att man kan se sig själv i ett nytt ljus. Och en plats där ljuset kommer in finns hos oss alla."

De övriga romankandidaterna presenterades i HBL 28.11, artiklarna hittar du här.

ANDRA LÄSER