E-sporten får egen lokal när Tölö sporthall byggs om

Tölö sporthall har i flera decennier fungerat som helsingforsarnas motionshall. Bild: Richard Nordgren

Tölö sporthall står inför en omfattande ombyggnad de närmaste åren. Ombyggnaden betyder också att nya former av idrott ska få plats i hallen. Bland annat kan vänner av e-sport räkna med nya utrymmen.

Tölö sporthall är en av Helsingfors klassiska idrottsarenor. I flera decennier har hallen fungerat som ett tillhåll för topp- och motionsidrott. Den över 80-åriga hallen är sliten och i behov av en renovering. Senast år 2023 är det dags för en ombyggnad när hallen ska fräschas upp.

När HBL besöker Tölö sporthall en tisdagsförmiddag är det lugnt – senare på eftermiddagarna är det livligare. Dagligen besöks hallen av cirka 1 450 användare. En grupp äldre män spelar basket medan fyra flickor spelar badminton på planen bredvid. På styrkelyftningssidan hittar vi den flitiga besökaren Petteri Saarinen.

– Jag har besökt Tölö sporthall i drygt tio år och det här är min oas. En renovering är välkommen för visst är det slitet, men samtidigt så hoppas jag också att en del av det gamla bevaras. Jag har inget att klaga på när det gäller omklädningsutrymmena, säger Saarinen.

Enligt Jyrki Inkinen ska hallen också i fortsättningen vara en idrottsanläggning för både motions- och toppidrott. Bild: Richard Nordgren

Han får medhåll av Päivi Lehmusvaara som nyligen upptäckt Tölö sporthall på uppmaning av sin syster. Lehmusvaara bor i närheten av hallen och har inlett sitt motionerande på äldre dagar.

– Jag är givetvis för en renovering, men samtidigt hoppas jag att en del av den gamla stämningen bevaras. Det här är ju en hall med långa anor och det är fint att det finns utställningar som berättar om hallens historia. Renovera gärna, men gör det varsamt, önskar Lehmusvaara.

Jyrki Inkinen är enhetschef på Helsingfors stads motionstjänster. Han håller i planeringen av renoveringen.

– Tölö sporthall är i relativt gott skick då man gjort mindre reparationer under åren. Däremot börjar rören och elstigarna vara föråldrade. En stor sak är inomhusluften. Det är ganska varmt i hallen på somrarna, och vintertid är det kyligt. Man märker också att i små utrymmen är inomhusluften dålig.

Jyrki Inkinen basar för ombyggnaden av hallen som enligt planerna börjar 2023. Bild: Richard Nordgren

Enligt Inkinen vill man inte minska på utbudet av möjligheter att motionera och idka olika idrottsformer. Hallen ska erbjuda möjligheter för såväl motionsidrott som sport på hög internationell nivå. Också e-sporten ska få ett eget utrymme på drygt 400 kvadratmeter. Det ska också i fortsättningen vara billigt att motionera i hallen.

– Vi har fått önskemål om att de som använder hallen ska få vara med om att planera ombyggnaden och det är många frivilliga som meddelat att de vill ställa upp. Ett önskemål är att förbättra ljudisoleringen i hallen. Speciellt på kvällarna är ljudet öronbedövande. Givetvis har vi också fått mycket respons på omklädningsrummen och tillgängligheten. I framtiden ska motionärer direkt kunna förflytta sig till området där man motionerar. Det ska också finnas läktarutrymmen för att kunna följa med träningar, säger Inkinen.

En del av ombyggnaden går ut på att förbättra hallens akustik. Bild: Richard Nordgren

Enligt Inkinen kommer Tölö sporthalls exteriör att i hög grad förbli densamma som nu. Hallen är en av de historiskt värdefulla byggnader som var en del av de olympiska spelen i Helsingfors 1952.

– Inomhus kan man göra mer, men det gäller att ha koll på bärande konstruktioner. Det ska bli intressant att se om A och B-hallarna kan sammanföras till en enhet, men det är en kostnadsfråga. Här finns många öppna utrymmen som inte används effektivt.

Renoveringen ska pågå i tre år, men det är ännu oklart om hallen är stängd under renoveringen.

– Det blir en lång process. Vi måste inleda med att tömma hallen på möbler och göra allt stegvis. Men jag är övertygad om att ombyggnaden gör att hallen blir en fin och mångsidig idrottsanläggning, säger Inkinen.

I Tölö sporthall har seniorgymnastiken en viktig roll. Bild: Richard Nordgren

Petteri Saarinen hör till Tölö sporthalls stamkunder. Han är nöjd med utbudet och tycker att ett av hallens trumfkort är mångsidigheten. Bild: Richard Nordgren

Den första stora idrottshändelsen som ägde rum i hallen var tungviktsmötet i boxning mellan Gunnar Bärlund och tysken Arno Kölblin 1935. Bärlund vann på knockout. Bild: Richard Nordgren

Bordtennis är en av Tölö sporthalls populära grenar. Bild: Richard Nordgren

Tölö sporthall stod färdig 1935, men först var hallen en mässhall. I mitten av 1970-talet blev hallen en utpräglad anläggning för motionsidrott. Bild: Richard Nordgren

Tölö sporthall, tidigare Mässhallen, stod färdig 1935 då A-hallen öppnades. Hallen ritades av arkitekterna Aarne Hytönen och Risto-Veikko Luukkonen.

1947 togs ett beslut att utvidga hallen så att en B-hall byggdes med sikte på de olympiska spelen i Helsingfors 1952.

När mässverksamheten upphörde i mitten av 1970-talet flyttades Helsingfors stads motionstjänster in i byggnaden.

I Mässhallen har bland andra Louis Armstrong, The Beach Boys, Deep Purple, Paul McCartney & Wings, Slade, Gary Glitter och Uriah Heep uppträtt.

En omfattande byggnadshistorisk utredning och inventering av hallen gjordes 2002.

Tölö sporthall räknas som en nationellt viktig kulturmiljö, som en del av de så kallade olympiaanläggningarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning