E-idrottaren Lasse Urpalainen tjänade 1,8 miljoner i fjol

Tre ishockeyspelare från Helsingforslaget Jokerit var bland de fem idrottare som tjänade mest i Finland i fjol – men den överlägsna ettan på listan är en 23-årig datorspelare.

Den 23-åriga datorspelaren Lasse Urpalainen tjänade 1,8 miljoner euro år 2017 – mest av alla idrottare som betalade skatt i Finland. Urpalainen betalade 398 337 euro i skatt i fjol.

Urpalainens inkomster består huvudsakligen av prispengar från internationella tävlingar i datorspelet Dota 2, och i fjol var han med om att vinna storturneringen The International i USA med sitt lag Team Liquid. Prissumman i The International var i fjol 10,86 miljoner dollar, vilket motsvarade ungefär 9,2 miljoner euro. Team Liquid bestod av fem spelare som delade på potten.

År 2017 var Urpalainens sammanlagda förvärvs- och kapitalinkomster 348:e störst i Finland, och bland idrottarna var han överlägsen etta. Ishockeylaget Jokerits danska anfallare och kapten Peter Regin tjänade i fjol 491 706 euro och var i och med det den idrottare som tjänade näst mest i Finland. Regins amerikanska lagkamrat Brian O'Neill var trea med inkomster på 426 688 euro.

Det finns ännu en tredje Jokeritspelare bland de fem idrottare som tjänade mest i Finland år 2017. Jesse Joensuu är nämligen femte med inkomster på 344 133 euro. På fjärde plats på listan finns golfspelaren Mikko Korhonen med inkomster på 353 668 euro. Korhonen är således den finländska idrottare som tjänade näst mest efter Urpalainen i fjol.

Ishockeyspelaren Jesse Joensuu tjänade tredje mest av de finländska idrottarna år 2017. Bild: Lehtikuva/Mesut Turan

E-idrotten lär vara välrepresenterad även på listan över idrottare med stora inkomster i Finland år 2018. Finländarna Jesse Vainikkas och Topias Taavitsainens lag OG vann nämligen årets version av turneringen The International. Vainikka och Taavitsainen spelar precis som Urpalainen spelet Dota 2.

Datorspelet Dota 2

Är ett actionorienterat strategidatorspel med fantasytema.

Spelet är gratis, men man kan köpa utrustning och hjälpmedel för att göra det intressantare.

Spelet lanserades officiellt 2013 men har sedan 2011 varit tillgängligt för gratis beta-testande och utvecklas hela tiden.

Spelet utvecklas av Valve Corporation som en uppföljare till Warcraft III: The Frozen Throne-kartan Defense of the Ancients.

Utgivaren Valve arrangerar årligen turneringen The International som snabbt utvecklats till den största e-sporttävlingen i världen.

Även andra tävlingsmatcher i Dota 2 spelas regelbundet. Det var i och med Dota 2 som stora prispengar kom in i e-sporten.