Dystra coronabesked – inomhusidrotten drabbas hårt i höst

Jokerits kommande hemmamatcher är flyttade. Hur det blir med den inhemska ligan är ett stort frågetecken. Bild: Lehtikuva / Mikko Stig

Ishockeyn har den här veckan visat hur sårbar idrotten är i coronavirusets Finland.

De senaste dagarnas coronavirusnyheter från den finländska idrottsvärlden har varit allt annat än hoppingivande.

KHL-laget Jokerit sitter i karantän 14 dagar sedan lagets spelare exponerats för viruset under sin hemmamatch mot Neftechimik Nizjnekamsk i onsdags.

Det är bara den senaste av alla motgångar för Jokerit den här säsongen. Klubben fick utstå svidande kritik efter att man bestämde sig för att resa till Belarus för att spela KHL-öppningsmatchen mot Dynamo Minsk utan att ta i beaktande att president Alexandr Lukasjenkos regim torterar, misshandlar och förföljer sina medborgare.

Till slut ställde Jokerit in sin match med hänvisning till "säkerhetsskäl". I stället inledde laget säsongen i Riga innan man i onsdags spelade sin första hemmamatch för säsongen. Också om matchen slutade i seger blev tillställningen en stor förlust för Jokerit, KHL och i förlängningen också för den inhemska ishockeyligan och i viss mån övriga inomhussporter.

KHL meddelade på torsdagen att fyra spelare i Jokerits motståndare Neftechimik Nizjnekamsk testat positivt för covid-19. Jokeritspelarna och -personalen testades och testerna visade ingen smitta. Men eftersom symtomen, och testresultaten, kan ge utslag efter några dagar, försattes hela laget i karantän i 14 dygn. Det betyder att Jokerits fem följande matcher flyttades till obestämd tidpunkt.

Samtidigt sitter tre herrligalags spelare i karantän och ett fjärde lag har ställt in sina träningar efter misstänkt exponering. I Jukurit har det konstaterats 22 fall, i KooKoo 5 och i HPK 1. Det här med knappt tre veckor till den planerade ligastarten den 1 oktober.

Lagens uppladdning inför den planerade ligastarten är inte optimal då man får börja träna tillsammans igen veckan inför ligastarten.

Ligalagen är i en mycket känslig situation. Klubbledarna har signalerat att säsongen inte kan genomföras så länge publikrestriktionerna är i kraft. Utan publikintäkter och försäljning i hallen blir de ekonomiska förlusterna för stora. I takt med att smittosiffran i Finland stigit har sannolikheten för säsongen 2020–21 sjunkit.

Den här veckans nyheter om den utbredda smittan i ishockeyn är det högst osannolikt att säsongen börjar i oktober.

En del av smittorna i ligalagen har kommit då lagen tränat och spelat träningsmatcher medan en del kommit på fritiden. Dessutom har klubbarnas representationslag tränat tillsammans med de äldsta juniorlagen vilket ytterligare ökat riskerna för exponering och smitta.

Den största smittorisken finns inte på isen där kontaktsituationerna är korta utan i de trånga omklädningsrummen och korridorerna i ishallarna. Dessutom sitter spelarna tätt på bytesbänken där de svettas, spottar och andas tungt. Det är inte heller ovanligt att spelarna av vana torkar ansiktet med sina händer – något som kan bidra till exponering och smitta.

Fotbollen har haft ett par stora fördelar jämfört med ishockeyn. Fotboll spelas utomhus på stor yta och då är det lättare att hålla avstånd och luftkvaliteten är bättre. Dessutom var coronasituationen mycket bra i Finland under sommarmånaderna. I takt med att smittspridningen ökat har inomhusidrotterna kört i gång vilket i sig ökar risken för smittspridning.

Men också i fotbollen syntes på torsdagskvällen oroande tendenser då HIFK:s supportrar stormade planen och kramade sitt lags spelare efter derbysegern över HJK i herrarnas liga. Det är den här sortens agerande som måste undvikas eftersom det i värsta fall kan sätta stopp för hela säsongen.

Ishockeyligan har hittills stenhårt hållit fast vid sin plan att spela en fullång grundserie med sammanlagt 450 matcher. Klubbarna skär hellre ner på antalet matcher i slutspelet än i grundserien.

Det troliga är att ligan och klubbarna i september tvingas skjuta fram seriestarten och vid ett senare skede tvingas ställa in hela säsongen.

Handbollen, som också inledde sin säsong på fredagen, stod för en otrevlig påminnelse om att också mindre grenar kan drabbas av coronaviruset. Dicken meddelade att juniorturneringen Dicken Cup ställs in på grund av den stigande trenden coronavirusfall i Finland.

Nu skulle det gälla för de mindre grenarna och damernas ishockeyliga att se till att deras säsonger kan genomföras då herrishockeyn hotas av total lockdown. Om herrhockeyligan inte spelas finns det ett stort medialt tomrum att fylla. Det kan vara damernas, handbollens och andra mindre grenars chans att nå ut till en större publik.

Men det kräver att organisationerna jobbar hårt för att deras säsonger inte ska hotas av coronaviruset, att man följer de riktlinjer och rekommendationer som finns och att man förstår att synligheten inte kommer av sig själv utan att man måste jobba för att presentera sin verksamhet på ett intressant och tilltalande sätt.

Ishockeyligan får ursäkta men coronahösten behöver alltså inte bara vara ett hot – den kan också vara en stor möjlighet för mindre aktörer.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning