Dystert rekord i Tokyo – över 3 000 nya covidfall

Det är inga aktiva bland de smittofall som presenterades natten mot onsdag från Tokyo-OS. Bild: Henrik Montgomery/TT

Tokyo rapporterar rekordsiffror över antalet nya bekräftade coronafall i staden. Bara bland personer med koppling till OS har 16 nya fall registrerats.

OS-arrangören i Tokyo rapporterade på onsdagen 16 nya fall av covid-19 bland personer med koppling till spelen, dock inga nya fall bland de aktiva.

Totalt har 169 fall av virussmitta konstaterats i anslutning till OS sedan den 1 juli, bland dem 17 idrottare.

Samtidigt ökar virusspridning generellt i Tokyo. Staden registrerade 3 177 nya virusfall på onsdagen, det är den högsta dygnssiffran sedan pandemins start och första gången den överstiger 3 000.

De höga siffrorna i Tokyo är jobbiga för premiärminister Yoshihide Suga, som har det lägsta stödet i opinionen sedan han tillträdde i september i fjol. På tisdagen uppmanade Suga Tokyoborna att stanna hemma så mycket som möjligt och att följa OS på tv.

Att avbryta spelen är inte aktuellt, säger Suga.

– Risken för smitta är den högsta någonsin. Det påverkar även ordinarie vårdverksamhet och situationen är allvarlig, säger Koji Wada, professor inom folkhälsa och rådgivare till regeringen, till public service-tv-kanalen NHK.

Restriktioner råder redan i Tokyo, men de innebär framför allt bara att restauranger som serverar alkohol måste stänga klockan 20, och mycket av Japans strategi går ut på att befolkningen frivilligt håller sig hemma.

I de närliggande prefekturerna Kanagawa, Saitama och Chiba råder för närvarande ännu mildare begränsningar, men även där ökar smittspridningen. Många av invånarna där reser dessutom regelbundet till huvudstaden.

Enligt tidningen Asahi är det troligt att dessa prefekturer inför strängare restriktioner.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning