Dyster prognos för världsturismen

Dyster prognos för världsturismen. Arkivbild Bild: Joan Mateu AP/TT

Utlandsresandet väntas falla minst 10,5 procent i år till följd av coronapandemin, som sprider globalt kaos i besöksnäringen, enligt konsultbyrån Tourism Economics.

Prognosen om en nedgång i världsturismen på 10,5 procent är en stor nedgradering jämfört med beräkningar för två veckor sedan, då nedgången antogs bli 1,5 procent.

Då använde Tourism Economics 2003 års sarsepidemi som måttstock för hur stor effekten på resandet skulle bli av coronapandemin.

För att den nya prognosen ska hålla krävs att virusspridningen hejdas till sommaren och att resandet börjar återhämta sig i juli igen, enligt konsultbyrån.

Skulle virusspridningen hålla i sig och de myndighetsåtgärder som vidtagits för att hejda spridningen vara kvar längre än så, flaggar Tourism Economics för en betydligt större nedgång på uppåt 18 procent, enligt en färsk analys.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning