Dyster höst för damlejonen – damkronorna bättre i Tyskland

Viivi Vainikka sköt damlejonens enda mål i förlustmatchen mot Sverige. Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ishockeydamerna åkte på sin andra förlust på lika många dagar då Sverige var bättre med 4–1 i Tyrkland.

Damlejonen stod för en av alla tiders största överraskningar i våras då laget var en hårsmån från att bli världsmästare. Det finländska laget slog Kanada i VM-semifinalen och såg ut att också besegra USA i finalen då Petra Nieminen satte pucken i mål i förlängningen.

Men efter en utdragen videogranskning underkändes målet och USA kunde till slut ta hem guldet efter straffar.

Efter silverfesten i våras har damlejonen haft svårt att hitta till samma höga nivå då Riikka Sallinen, Linda Välimäki, Isa Rahunen och Venla Hovi lade av med hockeyn. Landslagstränaren Pasi Mustonen bygger ett nytt lag med sikte på OS 2022.

– Jag är säker på att deras ersättare kommer att bli lika bra om inte bättre. Men det tar tid och det är utmaningen för oss just nu, sade han till HBL tidigare i höst om lagbygget.

Damlejonen inledde sin säsong med att ta fyra segrar på fyra matcher (Japan, Tjeckien och Ryssland två gånger) i hemmaturneringen i augusti. Då sade Mustonen att resultatet är väldigt bra men att spelet inte riktigt fungerade som det skulle.

I november spelade landslaget en turnering i Ryssland där saldot blev segrar över Schweiz och Tyskland medan både Ryssland och Tjeckien besegrade damlejonen.

I säsongens tredje turnering har det gått ännu tyngre för Mustonens lag. Först blev det förlust mot Schweiz och på fredagskvällen tvålade Sverige till det finländska laget med 4–1. Damkronorna spelar sin första turnering sedan spelarna avslutat sin bojkott mot förbundet. Svenskorna förbereder sig för vårens B-VM där laget siktar på att snabbt ta sig tillbaka till A-VM efter att laget överraskande degraderades i vårens VM i Finland.

Finland avslutar den tyska EHT-turneirngen med att möta värdlaget på lördag kväll.

Finlands damlandslag i ishockey har spelat tre turneringar i höst.

Finländska EHT-turneringen:

Finland–Tjeckien 9–2

Finland–Ryssland 3–0

Finland–Japan 3–1

Finland–Ryssland 4–2

5 nations tournament i Ryssland:

Finland–Ryssland 2–3 e. str.

Finland–Tjeckien 1–2

Finland–Schweiz 4–1

Finland–Tyskland 7–1

Tyska EHT-turneringen:

Finland–Schweiz 4–5 e. str.

Finland–Sverige 1–4

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning