Dyrt VM-kalas, sa dansken

Ett ishockey-VM i handbollens och fotbollens förlovade land kan kännas aningen främmande för en och annan, men den lilla hockeyfamiljen välkomnar alla som vill vara med och leka. Och det vill Danmark även om den finansiella biten väcker förundran hos de ekonomiskt lagda danskarna.

För 15 år sedan debuterade Danmark i VM (A-versionen) och har sedan dess hållit sig kvar i finrummet, trots att antalet registrerade ishockeyspelare bara är strax under 6 000. Bollnationen har under det senaste decenniet fostrat flera spelare som förtjänar sitt levebröd i NHL, KHL, finska och svenska ligan.

Tre NHL-proffs medverkar i danska VM-laget, som tränas av svensken Janne Karlsson. Diskussionen om hur laget kommer att klara sig i sitt första hemma-VM har inte varit särskilt livlig. Det har däremot snacket om vad VM, som är det största elitsportevenemang Danmark ordnat, kostar. En diskussion som visar att danskarna är nya i gamet. Finländare och svenskar är vana vid att Internationella ishockeyförbundet och allehanda mellanhänder lägger vantarna på kosingen.

Dagstidningen Politiken har synat arrangemangen i sömmarna och pekar på en del konstigheter. Att stat och arrangerande kommuner (Herning och Köpenhamn) satsat mer än 30 miljoner kronor (c. 4 miljoner euro) på arrangemanget är i sig inte märkligt, men som Politiken konstaterar, är det konstigt att en stor del av det offentliga stödet går till diverse mellanhänder som samarbetar med IIHF och det schweiziska marknadsföringsbolaget Infront Media.

IIHF och Infront har säkrat sig alla kommersiella rättigheter och överlåter åt lokala arrangörer att klara sig på offentligt stöd eftersom IIHF också vill ha sin andel av biljettkostnaderna. Och om VM, mot förmodan skulle gå på vinst, har Infront krav på hälften.

VM:s totala budget uppgår till 120 miljoner kronor (cirka 16 miljoner euro) och en sjättedel går direkt till IIHF i form av så kallad host fee (10 procent av biljettintäkterna) plus att värdnationen förbinder sig att täcka alla kostnaderna för IIHF-representanterna under VM. I den sistnämnda delen ingår bland annat galamiddag för 535 gäster i Köpenhamns rådhus. Galamiddagen är enligt arrangörerna ett krav från förbundets sida.

På ledarplats kräver Politiken att beslutsfattarna på statlig, regional och kommunal bör ta lärdom av detta inför kommande stora internationella begivenheter.

Experter på kommunala angelägenheter och förvaltning, som Politiken intervjuat, anser det vara problematiskt att offentligt stöd ges åt privata aktörer som eftersträvar vinst. Debatten om VM-arrangemangen skall ses mot bakgrunden av vårens diskussion om huruvida det är i sin ordning att kommuner går in med ekonomiskt stöd till lokala elitserieklubbar i handboll och fotboll. En genomgång visade att i synnerhet mindre kommuner delar ut stöd till "sina" lag.

I Danmark är handbollen, både på dam- och herrsidan, professionaliserad och många av landsortsklubbarna skulle knappast klara sig så bra utan kommunalt och regionalt stöd.

Hur som helst. VM kör igång på fredag, men den stora snackisen åtminstone i Köpenhamn, är det klassiska derbyt mellan FCK och Brøndby på söndag i Parken. FCK, som vunnit mästerskapet de två senaste säsongerna, får i år nöja sig med att spela om brons, medan Teemu Pukki et consortes rullar på mot guld och har även chans att plocka hem cupen. Det blir sannolikt fullt hus i Parken – 38 000 åskådare – och i den församlingen är ishockey-VM en bagatell.

Henrik Wilén

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning