Dyrt att skippa gluten

När Anneli Andersson, 33, fick sin celiakidiagnos plussades matkontot på med ett par tusenlappar per år. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Hälsotrenden har fått den glutenfria marknaden att formligen explodera. Men fortfarande är varorna betydligt dyrare. När Anneli Andersson fick sin celiakidiagnos sköt matkontot i höjden.– Jag blev helt förtvivlad över priserna, säger hon.

Durra, teff och rismjöl. Glutenfritt är de senaste årens starkaste mattrend och det märks i butikshyllorna. Coop har fördubblat sitt glutenfria sortiment de senaste tre åren, Ica har lanserat ett eget glutenfritt sortiment och förra året ökade Hemköps försäljning av glutenfritt med 21 procent. Trenden har pressat priserna, men fortfarande är en glutenfri kost betydligt dyrare, exempelvis kostar glutenfri pasta sexgånger så mycket som vanlig pasta, enligt Celiakiförbundet.

Anneli Andersson, 33, fick diagnosen celiaki för fyra år sedan. En oförklarlig trötthet gjorde att hon sökte läkare och väl på vårdcentralen konstaterades glutenintolerans. Anneli har alltid älskat att baka, allt från matbröd till fika. Men celiakidiagnosen gjorde att matkontot sköt i höjden.

–  I början var jag helt förtvivlad över priserna, skillnaderna var verkligen jättestora. Glutenfritt mjöl kostar ungefär fem gånger så mycket som vanligt mjöl och jag som var van att baka flera gånger i veckan såg hur pengarna bara rann iväg. Ändå förstod jag att det skulle bli betydligt billigare att baka själv än att köpa de produkter som fanns i butik, säger hon.

Hittar genvägar

Skafferiet rensades på vete, råg och korn och fylldes med durramjöl, teff och mandelmjöl. Matkontot plussades på med ett par hundra euro per år, men för att minska kostnaderna har Anneli hittat genvägar.

– Jag äter sällan pasta utan hellre potatis och bakar mycket glutenfritt bröd. Brödet blir lite billigare, men mycket godare, säger Anneli.

Åtta av Sveriges 20 landsting ger någon form av ekonomiskt stöd till vuxna personer med diagnostiserad celiaki, men summorna skiftar stort över landet. I Halland hade man 2017 till exempel rätt till 90 euro kronor per år medan personer mellan 16–19 år i Jönköping hade rätt till 400 euro per år.

Priserna pressas

För Anneli, som är bosatt i Sigtuna, utgår ingen ersättning alls.

– Jag kan tycka att det är märkligt att bidragen ser olika ut beroende på var i landet man bor, säger hon.

Den just nu rådande hälsotrenden gör att många slutar med gluten, trots att de tål proteinet.

– För mig som inte tål gluten är trenden problematisk. Många kaféägare förstår inte vidden av en celiakidiagnos, jag blir alltså sjuk om kakan innehåller en liten smula gluten, säger Anneli.

Däremot för trenden med sig en positiv prispress på de glutenfria produkterna.

– Det är jättebra. Det är också tydligt att utbudet blir allt större, säger Anneli.

Ät ren havre

Ylva Sjögren Bolin, nutritionist på Livsmedelsverket, menar att det finns sätt att minska sina matkostnader även som glutenintolerant.

– Ät mat som är naturligt ren från gluten, som potatis, ris, bönor och rotfrukter, det blir rimligen billigare än ersättningsprodukter. Jag vill också slå ett slag för vikten av att äta ren havre, ett billigt och mycket bra sätt för glutenintoleranta att få i sig fullkorn, säger hon.

Celiaki, glutenintolerans, innebär att du inte tål proteinet gluten som finns bland annat i vete, råg och korn. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska. Glutenintolerans varar hela livet, men besvären går oftast över när du äter mat utan gluten.

I Sverige beräknas upp till tre procent av befolkningen ha celiaki, men enligt Celiakiförbundet har majoriteten av dessa ännu inte fått någon diagnos. Celiaki är till viss del ärftligt och vanligare bland kvinnor.

Källa: Celiakiförbundet, Vårdguiden

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning